Internațional

INTERVIU // Dan Alexe: E o întreagă cultură politică bazată pe TikTok, care ar trebui schimbată

Platforma TikTok poate fi considerată în afara legalității europene pentru colectarea de date despre sute de milioane de utilizatori, dar și pentru sistemul prin care recompensează utilizatorii pentru vizualizarea unui anumit content ce este interzis în multe state. Constatarea a fost făcută în emisiunea „ÎN CONTEXT” de jurnalistul Dan Alexe, care realizează corespondențe de la Bruxelles pentru Radio Moldova și Moldova 1. Publicistul consideră că problema este mult mai complexă decât aceea de a impune un control, e o întreagă cultură politică bazată pe TikTok, care ar trebui schimbată.

Moldova 1: Europenii și americanii sunt cu ochii pe platforma TikTok, cu sute de milioane de utilizatori activi în Uniunea Europeană și Statele Unite. În același timp, algoritmii acestei aplicații deținute de o firmă chineză ajută la răspândirea propagandei rusești în Republica Moldova. Mihaela Culcinschi a urmărit subiectul.

Mihaela Culcinschi: Potrivit unui raport al Serviciului de Informații și Securitate, TikTok este una dintre platformele prin care Rusia încearcă să influențeze societatea moldoveană. Există centre de comandă operate de serviciile speciale de la Moscova. Dar această activitate este în același timp descentralizată pentru că sunt anumiți influenceri și politicieni conectați cu Rusia și care lucrează în paralel.

Așadar, apar tot mai multe canale pe TikTok care urmează o metodologie de propagandă. Iată principalele teze și narațiuni: „Republica Moldova este condusă de rusofobi”. „Republica Moldova va pierde neutralitatea, iar asta ar provoca un conflict în Transnistria”; „Moldovenii vor fi trimiși pe front în Ucraina”; „NATO și Unirea ar fi un pericol”; „Să fim prieteni atât cu Vestul, cât și cu Estul”; „Statalitatea este atacată”; „Găgăuzia își va pierde autonomia”; „Integrarea europeană ar însemna renunțarea la valorile tradiționale”. Acesta este tabloul pe care îl pot vedea unii dintre utilizatorii TikTok. Dar nu toți.

Algoritmii acestei aplicații sunt complecși, dar cât mai simplu vorbind, inteligența artificială analizează comportamentul nostru. Ne urmărește aprecierile, comentariile, cât timp utilizăm propriu-zis aplicația TikTok, chiar și cât timp urmărim un videoclip, ca mai apoi să afișeze automat altele, potrivit profilului nostru. Fără să ne dăm seama, putem ajunge într-o bulă informațională, mai ales că și oamenii sunt dispuși să creadă potrivit propriilor convingeri. În Statele Unite politicienii sunt îngrijorați de legăturile Guvernului comunist din China cu compania care a dezvoltat și gestionează TikTok-ul - ByteDance.

În weekend, Camera Reprezentanților din Congresul american a votat interzicerea aplicației TikTok, dacă ByteDance nu-și va vinde drepturile unei companii non chineze. Iar în Europa, Comisia de la Bruxelles vrea să amendeze TikTok-ul din cauza lansării în Franța și Spania a unei noi versiuni. Mai exact, TikTok Lite remunerează utilizatorii dacă îndeplinesc anumite sarcini, ceea ce poate provoca dependență.

Moldova 1: Rămânem „ÎN CONTEXT”. Cu noi online este Dan Alexe, jurnalist stabilit la Bruxelles. Cât de liber poate fi și trebuie să fie internetul în contextul în care vedem că Statele Unite are pretenții privind entitățile statale care controlează anumite platforme cu influență. Și apoi vreau să discutăm despre încercarea Comisiei Europene de a amenda TikTok-ul.

Dan Alexe: Aici trebuie să facem o mică precizare. TikTok este o companie chinezească. Ați vorbit mai devreme despre influența rusească, aceea nu e dovedită direct. Sunt suspiciuni foarte bine fondate, însă compania în sine este chinezească. Și aici trebuie să facem o distincție și între legislația americană, pe de o parte, și cea europeană, pe de alta. Cea europeană se bazează pe un act complex foarte precis, care se numește DSA (Digital Services Act) și care nu datează de ieri, e mai vechi. Impune niște reguli foarte precise în legătură cu colectarea datelor. Apoi cu vârsta minimă a celor care pot avea acces la aplicație, ceea ce la TikTok nu este cazul, pentru că sunt milioane de copii care au acces la TikTok, acolo nefiind o graniță de vârstă a utilizatorilor. Iar serverele TikTok se află cu totul în afara Europei. Deci, Europa în sine nu poate în niciun fel să arunce un ochi asupra a ceea ce e colectat acolo.

Deși TikTok, în sine, prin acea firmă ByteDance, care a fost pomenită mai devreme, promite că va instala servere în Irlanda și în Danemarca. A ales aceste două țări pentru că au o legislație foarte permisivă, în special Irlanda.

Dar, în sine, TikTok poate fi considerat nociv nu doar prin felul masiv și incontrolabil în care colectează datele, ci și prin acel sistem recent pe care tocmai l-ați pomenit, TikTok Lite, care recompensează tinerii utilizatori, dar în special copiii, îi recompensează pentru a privi anumite firme, mesaje politice, comerciale și așa mai departe. Or asta poate fi asimilat cu jocurile de noroc, care sunt controlate foarte strict și interzise în multe state și poate crea dependență, ceea ce încalcă legislația europeană privind protecția copiilor.

Una peste alta, pe lângă faptul că statul chinez, care e în spatele firmei TikTok, ăsta nu e un secret pentru nimeni, colectează masiv date despre sute de milioane de utilizatori europeni, fără niciun fel de control. Deci, una peste alta, se află întreaga structură în marginea, dacă nu cumva în afara legalității europene.

Moldova 1: Domnule Alexe, în Republica Moldova a existat la un moment dat o dezbatere publică privind datele pe care le oferim, de exemplu, unor firme din afara țării, și ne refeream la firme din Federația Rusă. Până la urmă, Parlamentul a intervenit cu o lege și a impus restricții ca datele personale ale cetățenilor moldoveni să nu ajungă propriu-zis în jurisdicții care nu sunt de încredere. Dar, iată, algoritmii TikTok care funcționează ca și la alte rețele de socializare, care ne urmăresc și ne afișează ceea ce vrem să vedem. Noi rămânem practic într-o bulă informațională, pe de o parte. Pe de altă parte, atunci când avem ceva gratuit, nu ar însemna că suntem noi marfă?

Dan Alexe: Da, suntem marfă, și marfa Facebook, și marfa Instagram, și marfa altor rețele sociale, de la Twitter X până la LinkedIn. Suntem marfa lor. Diferența este că aici legislația europeană a intervenit foarte strict cu niște reguli care chiar au dus la amenzi uriașe impuse unor giganți precum Google sau Apple, care au primit amenzi de miliarde de dolari. La un moment dat, Facebook amenința chiar retoric, nimeni nu a crezut în secunda asta că va întrerupe Facebook în Europa din cauza legislației prea stricte impuse de Comisia Europeană. Și asta a făcut că Facebook, de exemplu, a introdus o vreme niște algoritmi atât de minuțioși, încât săpau în urmă ani de zile în comentariile utilizatorilor și uneori închideau cu lunile pentru niște banale comentarii făcute cu ani în urmă.

Între timp, s-a potolit această frenezie a controlului, dar rămâne faptul că giganții americani care contează uriaș pe piața europeană, deoarece mulți dintre ei sunt interziși în China sau în Rusia, de exemplu, nu știu câți dintre ascultătorii moldovenii sau telespectatorii moldoveni știu că platforme de Internet precum LinkedIn sunt interzise în Rusia? Nu există pentru că au refuzat să-și instaleze serverele pe teritoriul rus.

Deci giganții americani se tem de legislația europeană și se autocontrolează în Europa cu rezultate uneori neplăcute. Anumite ziare americane, de exemplu, site-uri de ziare americane sunt inaccesibile europenilor din cauza legislației europene. Dar una peste alta, sistemul funcționează oarecum. Pe când TikTok fiind situat cu totul în afara Europei, nu depinde în niciun fel de aceste reglementări europene foarte stricte.

Moldova 1: Încă o întrebare. V-ați referit mai devreme la faptul că TikTok este o platformă în spatele căreia stă statul chinez și există aceste suspiciuni despre ajutarea Rusiei sau propaganda rusă care și-a găsit un loc acolo. Noi ne-am referit la un raport al Serviciului de Informații de la Chișinău, care a analizat și a văzut o linie roșie, un soi de „hidden operations” (operații ascunse), care sunt îndreptate împotriva Republicii Moldova și în favoarea Rusiei. Cum ar putea fi excluse asemenea pericole la adresa securității naționale și mi-aș aduce aminte de o adresare pe care o făcuse Guvernul de la Chișinău pentru firmele BIGTECH din America să ne ajute, de exemplu, să actualizeze algoritmii în așa fel ca să fie protejat spațiul informațional de la noi?

Dan Alexe: Întrebarea este foarte bună și răspunsul este extrem de dificil în măsura în care TikTok s-a implantat atât de mult în Europa, în primul rând, în mijlocul tinerilor. Din câte îmi amintesc, estimările sunt de peste 125 de milioane de utilizatori tineri în Europa ai rețelei TikTok care are tot ce este mai atrăgător, inclusiv formatul, pentru că TikTok a reușit să schimbe formatul vizual, deoarece telefonul trebuie ținut vertical. Înainte alte platforme precum Instagram, de exemplu, foloseau un format pătrat al imaginilor care poate fi folosit și pe alte suporturi. Pe când TikTok e făcut special pentru telefon, care este mijlocul special de comunicare al tinerilor.

Dar dincolo de asta va fi foarte greu de legiferat, pentru că foarte mulți politicieni în Europa, dintre cei mai importanți, începând cu Emmanuel Macron și până la Giorgia Meloni în Italia sau Marine Le Pen în Franța, deci tot spectrul politic de la stânga extremă la dreapta extremă, trecând prin centru, cum este Macron, folosesc platforma TikTok pentru a se adresa tinerilor. Există echipe de comunicare în spatele politicienilor, care pregătesc pentru ei mesaje scurte de maxim un minut să se adreseze tinerilor. Toate aceste echipe care lucrează timp plin și creează conținut enorm prin care se caută atragerea tinerilor care vor vota în curând, să zicem, tineri de 17 ani, dar în unele țări vârsta de vot e de 16 ani, toate aceste echipe masive au creat un întreg curent cultural politic care funcționează pe baza TikTok-ului.

Acum, interzicând TikTok în Europa, e un fel de a-și trage un glonț în picior pentru că s-a mizat prea mult pe această platformă. Deci, problema este mult mai complexă decât aceea de a impune un control asupra unei structuri chinezești sau a-i obliga să pună un server în Irlanda. E o întreagă cultură politică bazată pe TikTok, care ar trebui schimbată.

Moldova 1: Vă mulțumesc frumos, Dan Alexe, jurnalist stabilit la Bruxelles. Vă mai așteptăm „ÎN CONTEXT”.

Citește mai mult