Politic

Opinie: Investițiile Uniunii Europene în Găgăuzia, umbrite de falsurile pe care le propagă autoritățile din regiune

Narativele Comratului că autoritățile centrale pun piedici în dezvoltarea Găgăuziei nu sunt altceva decât falsuri. Jurnalista de la Comrat, Elena Celac, a menționat marți pentru știrile de limbă rusă de la Moldova 1 că principalii parteneri ai autonomiei sunt de fapt Uniunea Europeană și Turcia, pe când Rusia, așa cum se vehiculează în regiune, nu are nicio contribuție la dezvoltarea localităților din sudul țării. Mai mult, falsurile răspândite, susține jurnalista, au un impact negativ asupra activității administrațiilor publice locale.

„Uniunea Europeană este unul dintre principalii donatori ai Găgăuziei, de comun cu Turcia. Dacă însumăm proiectele care au fost implementate din banii europeni în ultimii ani, vorbim despre aproximativ zece milioane de euro. În primul rând, acestea sunt proiecte de infrastructură, dar și proiecte educaționale”, a menționat Elena Celac.

Jurnalista a menționat că administrația de la Comrat, mai exact, Comitetul Executiv, nu realizează în prezent proiecte de dezvoltare.

„Autoritățile din Chișinău lucrează cu primăriile, iar prin intermediul administrațiilor locale, proiectele sunt implementate. De asemenea, se discută cu primarii, inclusiv despre proiectele „Satul European", despre toate programele care sunt implementate, la fel cum a fost și anterior”, a spus Elena Celac.

Potrivit jurnalistei de la Comrat, o problemă foarte mare sunt fake-urile răspândite de către conducerea autonomiei. Aceste dezinformări au drept scop descurajarea autorităților locale să aplice la proiectele de dezvoltare a comunităților pe care le administrează.

„Răspândirea falsurilor, cum ar fi faptul că Uniunea Europeană nu oferă nimic Găgăuziei sau că nu sunt asigurate resurse financiare din bugetul Republicii Moldova, poate duce la faptul că, de exemplu, primarii nu participă la niciun program de dezvoltare”, a mai spus jurnalista.

Menționăm că, anul trecut, în Republica Moldova a fost instituit Centrul de Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării. Centrul a fost creat cu scopul de a dezvolta capacitățile instituțiilor statului de a comunica eficient și de a combate dezinformarea, dar și dezvoltarea capacității societății de a face același lucru. Centrul își mai propune să consolideze valorile democratice și aspirațiile europene, precum și întărirea securității naționale, mai ales în contextul situației din regiune și anume războiul dus de Federația Rusă în Ucraina.

În decembrie anul trecut, șefa acestuia, Ana Revenco, a declarat că instituția urma să devină operațională la sfârșitul lunii martie curent, lucru care nu s-a întâmplat.

Precizăm că inițiativa de creare a Centrului Național de Apărare Informațională „Patriot” îi aparține președintei Maia Sandu.

Citește mai mult