Politic

Două decenii de la marea extindere a blocului comunitar// Ambasadorii țărilor UE în Republica Moldova vorbesc despre parcursul de aderare și beneficiile integrării europene

La 20 de ani de la cel mai mare val de extindere al Uniunii Europene, jurnaliștii Moldova 1 au realizat interviuri cu ambasadorii Poloniei, Letoniei, Lituaniei, Slovaciei, Cehiei și Estoniei în Republica Moldova, despre parcursul de aderare a țării pe care o reprezintă, provocările cu care s-au confruntat și despre beneficiile integrării în familia europeană. Totodată, diplomații și-au exprimat opinia și despre viitorul european al Republicii Moldova.

Aderarea Poloniei la Uniunea Europeană

Imediat ce și-a recăpătat independența în 1991, unul din scopurile Poloniei a fost aderarea la UE și NATO, susține ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Tomasz Kobzdej. Însă pentru a deveni membri cu drepturi depline, autoritățile de la Varșovia „au avut de făcut multe teme pentru acasă”, iar după 10 ani acest deziderat a fost îndeplinit, în pofida mai multor discuții în contradictoriu.

„Nu ne-am așteptat ca viața să se schimbe, în mod pozitiv, peste noapte. A fost multă muncă grea, zilnică. Au fost multe eforturi, multă consolidare a capacităților, multe teme pentru acasă. Dar am avut parte de mult sprijin din partea partenerilor noștri de la Bruxelles, de la sediul oficial, și desigur că viața s-a schimbat mult. Încet, pas cu pas, dar mult”.

Aderarea Letoniei la Uniunea Europeană

Ambasadorul Letoniei în țara noastră, Edgars Bondars, a spus că s-a muncit mult pentru a deveni membri ai Uniunii Europene, iar acest lucru s-a realizat datorită implicării active a cetățenilor, dar și a autorităților.

„Nu pot spune că a fost un drum greu, pentru că drumul a fost greu în perioada în care ne declaram independența în timpul eliberării de Uniunea Sovietică. De îndată ce am reușit să facem asta, scopul a fost clar, solidaritatea în rândul cetățenilor și a elitei politice era uriașă. În prima zi după ce soldații ruși au părăsit Lituania, am trimis o scrisoare la NATO. De îndată ce am putut, ne-am alăturat Organizației Națiunilor Unite, de îndată ce am putut, am început cooperarea cu Uniunea Europeană și pregătirea pentru integrare”.

Referindu-se la țara noastră, diplomatul a afirmat că Republica Moldova încă urmează să fie descoperită de Europa, menționând că are perspectiva de a deveni membră a familiei UE, însă va fi nevoie de efort, răbdare și muncă.

Aderarea Lituaniei la Uniunea Europeană

Pentru Lituania, drumul de aderare la UE nu a fost greu, susține ambasadorul Lituaniei în Republica Moldova, Tadas Valionis.

Am avut un referendum și cred că e singurul caz când mai mult de 90% din populație a votat pentru, deci nu a existat vreo neclaritate referitoare la ce vrem să facem. A existat o solidaritate totală. Chiar și acum lituanienii se numără printre cele mai proeuropene națiuni din Uniunea Europeană”.

Oficialul a afirmat că, din anul 2000, economia Lituaniei a crescut de aproximativ șapte ori. În prezent, salariul mediu este de 2 110 euro, iar pensia medie e de peste 600 de euro.

Diplomatul a precizat că Republica Moldova a fost prima țară care a recunoscut independența Lituaniei și a subliniat că țara sa ne va sprijini în parcursul nostru european.

Aderarea Slovaciei la Uniunea Europeană

Parcursul european al Slovaciei a fost susținut de 92% de populație, a afirmat ambasadorul Slovaciei în țara noastră, Pavol Ivan. Totodată, diplomatul a precizat că Slovacia s-a alăturat spațiului Schengen în 2007, oferindu-le posibilitatea cetățenilor să călătorească fără obstacole și controale vamale.

„Slovacia a avut multe beneficii după ce a devenit membră UE. Aș vrea să le spun moldovenilor și telespectatorilor Moldova 1 că Slovacia s-a alăturat spațiului Schengen în 2007. Asta înseamnă că cetățenii au început să călătorească fără obstacole și controale vamale. Acesta este unul din avantaje. Ne-am alăturat pieței economice unice a UE care are peste 400 de milioane de oameni”.

Aderarea Cehiei la Uniunea Europeană

Și Cehia a devenit membră UE cu 20 de ani în urmă, în 2004. Ambasadorul Stanislav Kázecký a spus că, chiar din primul an, țara a început să primească mai mulți bani din bugetul comun al blocului comunitar.

„Procesul nu este ușor, nu va fi rapid, dar vă rog să urmați acest drum. Este o oportunitate foarte bună pentru Republica Moldova de a deveni membră a familiei europene.”

Totodată, oficialul și-a exprimat speranța că, până în 2030, va fi posibil ca drapelul țării să fie la Bruxelles, alături de cel al statelor membre.

Aderarea Estoniei la Uniunea Europeană

Nici pentru Estonia nu a fost dificil să aleagă calea europeană. Ambasadoarea Estoniei în Republica Moldova, Aune Kotli, a spus că fiecare estonian a simțit că dorește să devină membru al UE.

„Cred că ne-am schimbat mult, pentru că atunci când am început procesul de negocieri au existat multe cerințe de la UE. Drumul era lung și dificil. Dar în același timp, odată cu aceste cerințe și reforme, am primit și fonduri de la UE. Deci nu s-a întâmplat ca UE doar să ne ceară să respectăm regulile europene, dar ne-au ajutat să obținem o viață mai bună și să ne reformăm economia. Toate reformele structurale au fost făcute cu sprijin financiar european înainte de aderare. Asta ne-a ajutat mult”, a conchis oficialul.

În prezent, nouă țări au statut de candidat la aderarea la Uniunea Europeană. Printre acestea Muntenegru, Serbia, Turcia, Macedonia de Nord, Albania, Ucraina, Republica Moldova, Bosnia și Herțegovina și Georgia.

Citește și: 20 de ani de la cel mai mare val de extindere a Uniunii Europene. „Toți europenii pot fi stăpâni pe propriul destin”

Ana Stegarescu

Ana Stegarescu

Autor

Citește mai mult