Social

Veronica Dragalin, despre demisia în masă a magistraților de la Curtea de Apel: „Nu o să avem succes dacă nu o să fie suficienți judecători”

Dacă Curtea de Apel va rămâne fără jumătate dintre judecători atunci examinarea dosarelor și finalitatea acestora ar putea dura și mai mult, susține șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni de la TV8, în contextul în care joi, 2 mai, douăzeci de magistrați de la Curtea de Apel au depus cereri de demisie.

Dacă cu toții ne dorim sentințe definitive, inclusiv cu termen de închisoare și confiscări, asta înseamnă o Curte de Apel funcțională. Curtea de Apel emite decizia executorie. Dacă nu vom avea suficienți judecători la Curtea de Apel asta e posibil să dureze și mai mult până ajungem la deciziile definitive. Nu o să avem succes dacă nu o să fie suficienți judecători, care să poată examina dosarele voluminoase și complexe”.

Veronica Dragalin a spus că înainte de Vetting-ul procurorilor a primit cereri de demisie din partea angajaților săi. Șefa Procuraturii Anticorupție susține că a refuzat să le semneze și și-a convins subalternii să rămână în sistem.

Da, am primit cereri de demisie pe care am refuzat să le accept și am convins persoanele să rămână. La sfârșitul anului 2023, am avut vreo 5-6 care au vrut să plece. E dificil pentru că chiar m-aș simți responsabilă, dar până la urmă am avut o discuție cu procurorii că este o decizie pe care ei și-o asumă personal, însă, ca șef, am încercat să le explic cât de valoroși sunt pentru echipa Procuraturii Anticorupție”.

Dragalin a precizat că ar putea fi afectată inclusiv examinarea cauzelor din dosarul numit Laundromat, schemă prin care în Republica Moldova au fost „spălați" 20 de miliarde de dolari cu participarea inclusiv a unor magistrați. Or parte din aceste cauze urmează să fie contestate în apel.

Noi contestăm la Curtea de Apel și sperăm că acolo, la Curtea de Apel o să avem careva claritate pe aceste dosare. Nu o să avem însă succes dacă nu sunt suficiente complete de judecători care să poată examina dosarele destul de voluminoase, complexe”.

Amintim că Curtea de Apel Chișinău ar putea rămâne fără jumătate dintre judecători. Douăzeci de magistrați și-au depus cererile de demisie. Potrivit președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman, motivul este procedura de evaluare externă. Iar Ilie Chirtoacă de la Centrul de Resurse Juridice a declarat pentru Moldova 1 că era de așteptat un val al demisiilor.

Evaluarea externă sau vetting-ul este de fapt un instrument excepțional, aplicat o singură dată. Logica e următoarea: acei judecători care au luat decizii dubioase, care nu își pot justifica averea și veniturile, vor fi excluși din sistemul judiciar.

Legea pe care a adoptat-o Parlamentul în noiembrie, anul trecut, oferă un fel de soluție de conciliere pentru că cei care nu promovează vetting-ul pierd pensia specială și indemnizația de concediere, nu mai pot munci în sistem și deține funcții de demnitate publică timp de cinci sau șapte ani. Iar cei care demisionează nu sunt supuși evaluării, primesc indemnizația de retragere care poate ajunge la câteva sute de mii de lei în funcție de experiența lor și pot migra ulterior în avocatură.

Cei douăzeci de judecători ai Curții de Apel Chișinău și-au depus demisia în ultima zi în care urmau să trimită Comisiei Vetting declarațiile de avere, interese personale și privind lista persoanelor apropiate din sistemul judiciar și alte instituții publice. Refuzul de a prezenta aceste informați echivalează cu demisia din sistem și evitarea evaluării.

Astăzi este termenul limită pentru acești judecători, aveau la dispoziție de a depune eventual cereri de demisie, pot să vă anunț că sunt înregistrați în secretariatul Consiliului Superior al Magistraturii 20 de cereri de demisie. Deci, 20 de colegi judecători de la Curtea de Apel Chișinău au decis să plece din sistem. În condițiile în care mai pleacă judecători de la Curtea de Apel Chișinău, evident că consecințele sunt serioase. Jumătate dintre judecătorii Curții de Apel au ales să meargă în demisie”, a declarat președintele interimar al CSM, Sergiu Caraman.

Acest lucru era unul așteptat, ceea ce nu știam, nimeni cred că nu știa, este numărul acestor demisii. E un semnal că nu sunt de acord, nu vor să se subscrie sub acest proces de vetting din varii motive, poate din motive de lipsă de integritate, deși nu aș vrea să generalizez. Va afecta asta sau nu? Sigur va afecta funcționalitatea Curții de Apel Chișinău”, a spus președintele CRJM, Ilie Chirtoacă.

Consiliul Superior al Magistraturii va examina cererile de demisie săptămâna viitoare. Până atunci, judecătorii au timp să se răzgândească. În cazul în care activitatea Curții de Apel va fi afectată, CSM va transfera magistrați din alte instanțe.

Citește mai mult