Politic

Igor Grosu, despre valul demisiilor de la Curtea de Apel: „Unii s-au emoționat atât de tare că au început să depună cererile”

Valul demisiilor de la Curtea de Apel nu este un capăt de țară, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu, după ce jumătate dintre magistrați și-a anunțat joi, 2 mai, retragerea. Potrivit lui, Consiliul Superior al Magistraturii va găsi soluții, vor fi inițiate concursuri pentru ocuparea acestor funcții sau vor fi transferați judecători din alte instanțe. Igor Grosu a subliniat că motivul este evitarea evaluării integrității etice și financiare.

Vedeți, unii atât de tare s-au emoționat că au început a depune cererile de plecare din sistem. Sunt foarte finuți, foarte sensibili la schimbările climatice, politice, evaluările îi deranjează, la treabă, la treabă, oameni buni! Și atunci când o să fie evaluat, evaluatorii o să se uite și o să spună ce dosar a condus și care a fost finalitatea. Dar dacă l-a murat, scuzați-mi termenul ăsta deja uzual, l-a murat ani de zile până i-a trecut termenul de prescripție, nu-i clar că lumea a așteptat pensia, probabil?”, a spus Igor Grosu.

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, care și-a exprimat nu o singură dată reticența față de procedura de Vetting, a spus într-o emisiune la TV8 că plecarea în masă a magistraților Curții de Apel Chișinău ar putea genera blocaj și duce la tergiversarea examinării dosarelor de rezonanță.

Dacă cu toții ne dorim sentințe definitive, inclusiv cu termen de închisoare și confiscări, asta înseamnă o Curte de Apel funcțională”, a spus Veronica Dragalin.

În timp ce 20 de judecători ai Curții de Apel Chișinău au decis să plece din sistem pentru a evita vetting-ul, alți 20 de magistrați ai instanței au depus la Comisia Vetting actele necesare pentru a fi evaluați, inclusiv declarațiile de avere și interese personale pentru ultimii cinci ani și chestionarul de etică.

Comisia a anunțat că a obținut imediat acces la toate datele necesare pentru evaluare și că va solicita informații suplimentare de la entități publice și private.

Judecătorii vor fi examinați de Comisie în două complete formate din trei membri. Cei care nu vor promova evaluarea vor fi demiși și vor avea interdicția de a lucra în sistem timp de 5-7 ani.

Citește mai mult