Social

Statistici îngrijorătoare // În ultima perioadă, din Republica Moldova migrează tinerii cu vârsta între 25 și 34 de ani

Tinerii cu vârstele între 25 și 34 de ani sunt cei care cel mai mult migrează în ultima perioadă. Constatarea a fost făcută de expertul economic Veaceslav Ioniță. Potrivit lui, țara noastră dispune de forță aptă de muncă, doar că în cea mai mare parte se află peste hotare. Oamenii spun că pleacă pentru o viață mai bună și salarii mai mari.

În ultimii trei ani, numărul de salariați din Republica Moldova a scăzut considerabil, susține Veaceslav Ioniță. Potrivit expertului, în 2020, pandemia a afectat grav sectorul real al economiei naționale. Totuși, în 2024, se așteaptă o ușoară înviorare.

Scăderea cea mai accentuată a avut loc în sectorul agricol. Dacă, în anul 2000, aproximativ 770 de mii de persoane activau în acest sector, în 2020, vorbim deja de 175 de mii. Iar cât privește vârsta angajaților, o problemă este îmbătrânirea acestora.

Dacă în 2015 vârsta medie a unui salariat era de 41,6 ani, în prezent a ajuns la 43,3 ani. În primul rând, avem tot mai puțini tineri, în general îi avem tot mai puțini, și doi - este înclinația tinerilor de a migra peste hotare, respectiv, în țară rămân persoanele în vârstă, lucru care nu ar trebui să ne bucure foarte mult”, a spus expertul.

Oamenii consideră că lipsa locurilor de muncă și salariile mici sunt principalele motive care îi fac pe moldoveni să plece la muncă în alte țări.

O viață mai bună, posibilitatea să călătorești și un nivel de trai mai liniștit, pe motiv că noi ambii suntem veniți acum de sărbători acasă. Personal trăiesc de nouă ani în București, a fost o ofertă de job care mi-a fost interesant și am decis să văd cum e viața acolo și așa s-au strâns nouă ani”;

Trebuie de dezvoltat economic și de a crea posturi noi de muncă, de a atrage investiții străine în țară, asta e”;

Poate că salariile aici nu prea sunt bune, cred că de aceea și nu prea sunt posibilități de creștere profesională și așa cred eu”;

Nivelul de viață este foarte scăzut și pe zi ce trece el este și mai scăzut și noi trăim mai rău și mai rău în fiecare zi”;

Probabil, prima, din cauză financiară și a doua, condițiile de trai și nesiguranța în ziua de mâine”.

Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, una din trei persoane apte de muncă se află în afara țării și acest indicator înregistrează o creștere constantă.

Citește mai mult