Social

O secție ATI și un cabinet de angiografie, inaugurat la Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău

O Secție de Anestezie și Terapie Intensivă și un cabinet de angiografie au fost inaugurate, astăzi, la Institutul de Medicină Urgentă (IMU) din Chișinău. Ambele unități sunt echipate cu cele mai performante utilaje și vor permite medicilor să intervină în cazuri grave de accidente cerebro-vasculare, cardiace sau traumatisme.

Secția de Anestezie și Terapie Intensivă de la Institutul de Medicină Urgentă dispune de nouă paturi și este destinată pacienților gravi, care suferă de accidente vasculare cerebrale sau cardiace.

Noi am putut să implementăm aici mai multe tehnologii care în țară erau, dar erau răzlețe. Nivelul trei al terapiei intensive, care permite trei sisteme să le mențină în viață ale pacientului. Pacientul tot timpul este supravegheat de personal, nicio clipă nu este de sine stătător”, a declarat șeful Secției de Terapie Intensivă, Sergiu Cobîlețchi.

De asemenea, a fost inaugurat și un cabinet de angiografie, dotat cu echipamente de ultimă generație, care va permite realizarea intervențiilor chirurgicale complexe pentru pacienții cu afecțiuni cardiovasculare și cerebrale.

Datorită acestei tehnologii noi putem salva pacientul. În acest cabinet vom avea posibilitatea să efectuăm și embolizari de anevrisme atât erupte urgente, cât și cele neerupte”, a spus șeful Laboratorului de Medicină Intervențională, IMU, Roman Smolnițchi.

Noi avem posibilitatea să construim patul vascular cerebral și modular în trei dimensiuni, adică să facem o reconstrucție tridimensională, ceea ce mărește semnificativ precizia de tratament și reduce timpul necesar pentru efectuarea unor intervenții neuroendovasculare”, a declarat medicul neurolog de la IMU, Andrei Filioglo.

Secțiile au fost amenajate cu sprijinul Băncii Mondiale ca răspuns la pandemia de Covid-19 și a implicat o investiție de aproximativ 16,5 milioane de lei. Ministerul Sănătății și Compania de Asigurări Sociale au contribuit cu mobilier și echipamentele necesare.

Este important că am învățat lecțiile din perioada pandemică în care terapia intensivă a jucat un rol important în salvarea de vieți. Ceea ce ați văzut - toate echipamentele permit salvarea vieților pacienților foarte, foarte critici, care practic au șanse foarte mici de supraviețuire”, susține ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

Oricât de bine intenționat ai fi și oricât de mult ai dori să ajuți, fără aceste dotări este greu în zilele noastre. Denumirea ”urgență” deja implică o mobilizare mare, o intervenție la timp pentru ca, într-un final, să vorbim despre viața omului și de a-l face sănătos”, a opinat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Valoarea totală a proiectului este de 25 de milioane de lei. În ultimii doi ani, la Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău au fost renovate mai multe secții. Prețul echipamentelor procurate și al lucrărilor de reparație se ridică la peste 200 de milioane de lei.

Citește mai mult