Social

Nașterea primului copil: Provocările financiare în familie

Pe măsură ce familiile se pregătesc să devină pentru prima dată părinți, se conturează și un nou set de provocări financiare. Specialistul în educație financiară, Greta Hîncu, a subliniat aspecte importante referitoare la cheltuielile asociate creșterii unui copil și strategiile pentru gestionarea eficientă a resurselor financiare, în cadrul emisiunii „Bună Dimineața”.

„În medie, un copil îți ia circa 4-5 mii de lei lunar din buzunar, aici mă refer la cheltuieli pentru igiena personală. Până la un an de zile, majoritatea cheltuielilor sunt direcționate spre îmbrăcăminte, pentru că aici se mai conectează și acele emoții și vin acele cheltuieli iraționale, pentru că dorești să vezi copilul în cele mai frumoase hăinuțe, această categorie de cheltuieli nu este atât de importantă. Dacă vorbim de la un an la trei ani, spre exemplu, atunci deja cresc cheltuielile pentru alimentația copilului și, apropo, în categoria totală de cheltuieli aferente creșterii unui copil, o pondere destul de mare o are alimentația”.

Costul creșterii unui copil poate fi considerabil, estimările situându-se la sume precum 280.000 de dolari în Statele Unite, 160.000 de lire în Regatul Unit, 180.000 de euro în Franța și aproximativ 100.000-120.000 de euro în România, pe parcursul a 17 ani.

„Costul într-adevăr de creștere a unui copil este un cost colosal, dacă îl analizezi până la vârsta de 17 ani. Și dacă stăm să punctăm concret la țări, de exemplu, în Statele Unite ale Americii, costul creșterei unui copil se ridică la suma de 280.000 de dolari. În Regatul Unit, 160.000 de lire. În Franța, 180.000 de euro. În România, circa 100-120.000 de euro, ne-ar scoate din buzunar, pentru 17 ani”.

Specialiștii recomandă o planificare financiară atentă încă înaintea venirii copilului, iar una dintre strategiile sugerate este achiziționarea de bunuri reutilizabile sau chiar închirierea acestora pentru perioade scurte de timp. De asemenea, se subliniază importanța unei abordări raționale în ceea ce privește cheltuielile legate de îmbrăcăminte și alimentație.

„Este simplu, divizăm categoriile de cheltuieli în două grupe. Aici vorbim despre cheltuielile care se referă la acele bunuri care au o perioadă de viață mai îndelungată, care pot fi reutilizate, și cheltuieli de până la 17 ani”.

Venirea unui copil în familie nu doar crește presiunea financiară, ci poate reprezenta și o oportunitate pentru educație financiară și reevaluare a priorităților financiare ale familiei.

„Este un stimul în plus, pentru că te gândești din start și la viitorul copilului. Se pornesc aici alte tipuri de cheltuieli de care urmează să fii pregătit. Cheltuieli pentru susținerea ulterioară a copilului după acei 17 ani. Apariția unui copil deja reduce din alte categorii de cheltuieli. Nu mai cheltuim atât de mult pentru distracții, pentru că nu avem timp pentru ele”.

Pentru mai multe informații și sfaturi practice despre gestionarea finanțelor în familie, specialiștii recomandă consultarea unui expert în educație financiară și implicarea activă a ambilor parteneri în planificarea financiară familială.

Doina  Pozdirca

Doina Pozdirca

Autor

Citește mai mult