Social

La Chișinău s-a desfășurat un simpozion internațional privind integrarea sistemului bancar local cu cel al Uniunii Europene

Un sistem bancar local integrat cu cel al Uniunii Europene înseamnă, în primul rând, costuri mai mici pentru consumatori și mai puțin timp pierdut de către oamenii de afaceri, comisioane mai mici și, totodată, tranzacții mai rapide. Experți nationali și internaționali alături de autorități, conducători de bănci și reprezentanți ai mediului de afaceri s-au reunit la Chișinău la un simpozion internațional. Ei au discutat despre evoluția și perspectivele sectorului bancar al Republicii Moldova din punctul de vedere al integrării europene.

ase.md
Sursa: ase.md

Reforma bancară, declanșată de Banca Națională în 2016, deja dă roade la capitolul integrarea în sistemul bancar european, susține guvernatorul Octavian Armașu. Totodată, pentru integrarea deplină este nevoie de aprobarea unor măsuri pe mai multe dimensiuni, inclusiv integrarea în sistemul unic de plăți europene, mai spune oficialul.

„Cetățenii vor fi primii care vor simți transferurile în și din UE. Acestea vor fi și mai rapide și mai ieftine pentru cetățeni. Pe lângă asta iarăși va facilita întreprinderile mici și mijlocii, iarăși tranzacțiile transfrontaliere și o mai bună integrare în economia europeană”, a declarat Octavian Armașu, guvernatorul Băncii Naționale.

Pentru ca sistemul bancar să se alinieze cât mai curând posibil la cel european, Parlamentul de la Chișinău a modificat mai multe legi.

Președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Radu Marian, a spus:

„Suntem gata să facem multe alte modificări, care să accelereze aderarea noastră la acest sistem de plăți unice. De asemenea, pe partea de comisioane bancare, înțeleg că avansăm și aici, discutăm cu BNM-ul să accelerăm procesul și să avem comisioanele la fel de mici, într-un timp cât mai scurt, similare cu cele din UE.”

În prezent, aproape 90% din activele sectorului bancar din Republica Moldova sunt controlate de investitori europeni, fapt ce contribuie la transferul celor mai bune practici europene, spun experții.

„Avem grupuri serioase de bănci de peste hotare: din Italia, România, Austria, Germania. Deci, însuși acest capital bancar, care este în Moldova, impulsionează dezvoltarea sectorului bancar la cele mai bune principii și guvernanțe corporative din Uniunea Europeană”, afirmă expertul bancar Dumitru Ursu.

Uwe Konst, expert internațional, Germania, relevă că „dezvoltarea sistemului financiar din Republica Moldova s-a dezvoltat foarte bine în ultimii ani. S-a aliniat atât standardelor europene, cât și celor internaționale în ceea ce privește supravegherea și implementarea de produse și servicii”.

La 23 iunie 2022, Republica Moldova a obținut statutul de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană, aceasta devenind prioritatea națională a țării noastre. Un pas important în parcursul european îl reprezintă implementarea legislației și standardelor Uniunii Europene, inclusiv în domeniul bancar.

Citește mai mult