Politic

Reprezentantul special al Ucrainei în problema transnistreană a fost demis. Mihailo Podoleak: Nu va exista vid în problema transnistreană

Volodimir Zelenski l-a demis pe reprezentantul special al Ucrainei pentru reglementarea transnistreană, Iuri Klimenko. Decretul a fost semnat în data de 26 decembrie.

În aceeași zi, Klimenko a fost numit prin decret prezidențial în funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al Ucrainei în Argentina.

Iuri Klimenko a deținut funcția de reprezentant special al Kievului pentru reglementarea transnistreană din 8 februarie curent. Anterior, acesta a fost reprezentant permanent al Ucrainei la Oficiul ONU și la alte organizații internaționale de la Geneva, a activat în administrația prezidențială și a fost ambasador al Ucrainei în Spania, Grecia, SUA și țările Benelux.

Potrivit consilierului prezidențial Mihailo Podoliak, nu va exista vid în problema transnistreană, mai ales având în vedere realitățile de astăzi și comportamentul agresiv al Rusiei. Alți diplomați vor continua să lucreze în această direcție, a declarat Podoliak pentru Moldova 1.

„Klimenko este, fără îndoială, un diplomat foarte experimentat și profesionist. Ceea ce a fost extrem de eficient în „direcția transnistreană”. Actuala demitere este legată doar de decizia președintelui de a intensifica brusc munca în regiunea așa-numitului Sud Global. Klimenko a fost numit ambasador în Argentina, unde nu a existat de mult timp ambasador”, a spus Podoliak, precizând că nu există o dublă conotație în decizia de a-l demite pe Iuri Klimenko.

Precizăm că Ucraina este mediator în reglementarea transnistreană în formatul „5+2”, la care Chișinăul și Tiraspolul participă ca părți ale conflictului, Rusia, Ucraina și OSCE – sunt mediatori, iar SUA și Uniunea Europeană – observatori.

În prezent, formatul „5+2” nu este funcțional, deoarece doi mediatori - Federația Rusă în Ucraina - sunt implicați în război.

Străjescu  Carolina

Străjescu Carolina

Autor

Promo

Citește mai mult