Economic

CET-urile din Republica Moldova au redus cu o treime consumul de gaze naturale

Temperaturile generoase din această iarnă au făcut posibilă reducerea cu o treime a consumului de gaze naturale, utilizate de centralele electrice cu termoficare, pentru producerea energiei electrice și a agentului termic. Pe de altă parte, economisirea gazelor a fost posibilă și grație tranziției la păcură, precizează autoritățile. Iar prognozele experților în energetică pentru cea de-a doua jumătate a sezonului rece sunt optimiste.

imagine simbol
Sursa: imagine simbol

Pentru a trece cu bine de sezonul rece, Republica Moldova mai are nevoie de aproximativ 230 de milioane de metri cubi de gaze naturale. Cea mai complicată perioadă ar putea fi anume luna ianuarie, deoarece, potrivit experților, cantitățile de gaze prognozate sunt mai mici decât cele utilizate în anii trecuți și ar putea fi insuficiente.

„Cel mai mare consum a fost de 200 de milioane de metri cubi, având în vedere că Centrala Electrică cu Termoficare funcționa pe bază de gaz și folosea toate cele trei unități. Au făcut tranziția la păcură și folosesc doar o unitate. Asta înseamnă o reducere cu 30% a volumului”, menționează expertul în energetică Sergiu Tofilat.

În prezent, malul drept al Nistrului este asigurat cu gaze, de pe piața internațională, prin intermediului companiei de stat Energocom, iar toate volumele de gaze procurate din Rusia sunt redirecționate spre Centrala de la Cuciurgan din regiunea transnistreană. La sfârșitul lunii decembrie, țara noastră deținea o rezervă de aproximativ 250 de milioane de metri cubi de gaze naturale, iar în opinia experților, pe piață nu a fost înregistrat un deficit de gaze. Mai mult, prețul a fost chiar mai mic decât în perioada caldă a anului. În prezent, la bursele internaționale, prețul pentru o mie de metri cubi este de aproximativ 800 de dolari americani.

„Avem gaz suficient, iată de ce prețurile sunt în descreștere. În orice caz, se așteaptă ca în următorii doi ani să ne confruntăm cu un deficit de gaze, iar prețul pentru o mie de metri cubi să varieze între 800 și 900 de dolari americani. La începutul lunii, ne așteptăm la un preț de 1200-1300 dolari americani”, adaugă Sergiu Tofilat.

Chiar și așa, potrivit expertului, deocamdată, nu există posibilitatea de a scădea tariful pentru consumatorul final. Asta din motiv că prețul gazelor naturale procurate de Moldovagaz de la compania de stat Energocom este de1100 de dolari americani - cu 15 la sută mai mare decât cel inclus în tarif.

Între timp, Europa mizează pe gazul lichefiat. Acesta ar putea deveni combustibilul de bază până în anul 2025. De exemplu, în Germania se construiesc terminale și cisterne pentru recepție, depozitare și livrare. Se așteaptă ca odată cu punerea lor în funcțiune, deficitul de pe piață să dispară.

Citește mai mult