Regional

Aproximativ trei mii de refugiați din Ucraina și-au găsit un adăpost la Comrat. „Încă mai sperăm că ne vom putea întoarce acasă”

În cei doi ani de război în Ucraina, aproximativ trei mii de refugiați și-au găsit un adăpost în municipiul Comrat. Unii dintre ei și-au continuat calea spre țările din spațiul UE, alții, după un timp s-au întors în patria lor, iar o parte din refugiați au rămas în Republica Moldova. Aici și-au aranjat viața, și-au dus copiii la școli, grădinițe, iar unii și-au găsit de muncă. Oamenii s-au adaptat la o nouă viața, dar trăiesc cu gândul că, odată și odată, se vor întoarce acasă.

Familia Tatianei Gulevici a plecat din Odesa în urma intensificării atacurilor asupra orașului. De un an și jumătate, femeia împreună cu nora și nepoții săi locuiește în municipiul Comrat. Aici familia a fost primită cu căldură și ajutată să de acomodeze mai repede.

„Comratul a fost o alegere întâmplătoare. Vecinii noștri ne-au ajutat, au prieteni aici și ne-au ajutat să închiriem un apartament aici. Am ajuns, nu cunoșteam pe nimeni, ne-am dus la primărie și totul a mers bine. Suntem recunoscători acestor oameni, care ne ajută. Nu am avut de gând să mergem în Europa. Aici suntem aproape de casă. Încă speram ca totul se va sfârși și ne vom putea întoarce acasă”, mărturisește tatiana Gulevici, refugiată.

„Războiul era în toi, voiam să plecăm: răsunau explozii, sirene de raid aerian. Ne făceam griji pentru copil, în primul rând. Am venit aici, Moldova ne-a întâmpinat prietenos. În ​​curând aici se va naște al doilea copil. Ne simțim atât de confortabil încât numim acest oraș și acest apartament casă. Acum ne pregătim copilul mai mare pentru grădiniță. Ne dorim foarte mult ca în Odesa situația să fie mai liniștită, ca să ne întoarcem acasă, în Ucraina”, a spus Mașa Maștega, refugiată.

„Mă numesc Vania. Am venit la Comrat cu bunica, cu mătușa și cu fratele mai mic. Aici învăț la liceul „Gavriil Gaidarji”, în clasa a treia. Învăț și online la școala din Ucraina, lecțiile sunt în înregistrare, îmi fac temele de acasă. Învăț în doua școli, încerc să fac față și acolo, și aici. Mi-e dor de mama, uneori îi sun și pe ea, și pe mătușa”, a spus Ivan Gulevici.

Centrul de informații din Comrat al Organizației Internaționale pentru Migrație activează de un an și jumătate. Instituția oferă asistență informațională refugiaților și celor care îi găzduiesc.

„În prezent, sunt înregistrate 419 persoane, dintre care 147 copii, 85 bărbați și 187 femei. Majoritatea stau în chirie, o mică parte locuiesc la rude, o mică parte lucrează, unii copii învață la școală și merg la grădinițele din Comrat. Lunar, ONU le oferă refugiaților asistență financiară. Lor li se acordă și alt ajutor, cooperăm cu Crucea Roșie, Institutul pentru Democrație, Biaz Gul, Vesta, Caritas Moldova. Aceste organizații le acordă ajutor sub formă de bonuri de hrană și igienă, asistență medicală și de altă natură”, a spus Svetlana Știroi, consultant CI OIM, Comrat.

Citește mai mult