Social

CNAM îndeamnă cetățenii să se asigure medical. Ce spun oamenii despre calitatea serviciilor prestate

Numărul moldovenilor cu poliță de asigurare este în creștere. Doar în primele două luni ale anului curent, peste 58 de mii de persoane au ales să se asigure medical, numărul fiind în creștere cu aproape trei mii în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Autoritățile din sănătate anunță că au rămas zile numărate până la încheierea procedurii de procurare a polițelor la preț redus.

Bizlaw
Sursa: Bizlaw

Cetățenii și rezidenții, care nu sunt angajați și nici asigurați de Guvern, sunt obligați să-și plătească singuri asigurarea medicală. Chiar dacă aceasta poate fi cumparătă online, mulți aleg să meargă la ghișeele Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

VOX:

„Păi să-mi iau polița obligatorie și atât. Întrebare: - De ce acum, în luna martie? - E la ofertă, este o dată limită când o procurăm la un preț mai redus, până când, Slavă Domnului, nu ne folosim, mai bine să nu ne folosim, dar s-o avem, în caz de ceva, viața este viață”.

„Am venit aici ca să-mi procur poliță de asigurare medicală. Sunt cetățean al Ucrainei, dar am permis de ședere în Republica Moldova. Acest document îmi va da acces gratuit la medicină, inclusiv la serviciul de ambulanță. Să fii asigurat și să ai acces la toate serviciile medicale, inclusiv la diferite operații, este un lucru sigur în primul rând”.

În timp ce unii oameni spun că se bucură de facilitățile oferite de prima de asigurare medicală, alții susțin că, chiar dacă dețin poliță, oricum trebuie să achite mai multe servicii medicale.

VOX: „Am poliță, da. Am avut o operație, cu trei ani în urmă, și mi-au făcut-o gratuit, la oncologie și foarte bine. Nimic nu plătesc, niciodată, și radiologie și analize, totul e gratuit”.

„Nu știu, unele proceduri, unele investigații oricum se achită, nu merge nimic pe gratis sau la un preț mai redus, oricum toate medicamentele se achită, tot tratamentul se achită. - Personal ați achitat? - Da, la mine în raion, în Florești, cam cu vreo 3-4 luni în urmă”.

„ Fiecare are probleme de sănătate și într-o clipă poți să nimerești într-o situație foarte neplăcută și atunci trebuie să acopere polița de asigurare. Eu sunt pensionară, dacă am nevoie chem câte-o dată salvarea acasă, sigur, nicio problemă. - Achitați ceva? - Nu, niciodată”.

CNAM atenționează că, până la data de 31 martie, toate persoanele, care se asigură în mod individual pot plăti pentru asigurare un preț redus - de la 1014 până la 4056 de lei, în funcție de categoria din care face parte persoana.

„Prima de asigurare conferă dreptul la asistență medicală nu doar spitalicească, cum ar fi protezarea de articulații mari sau operații de cataractă, avem operații unde Compania achită peste jumătate de milion de lei - operații la inimă, efectuate la Institutul de Cardiologie, dar nu doar asistență medicală spitalicească, persoanele au posiblitatea și dreptul de a primi asistență medicală primară, cum ar fi consultația medicului de familie, consultația specialiștilor: urolog, neurolog, servicii de diagnosticare de înaltă performanță”, a spus Ion Dodon, director CNAM.

Aproximativ 30 la sută din populație beneficiază cel puțin o dată pe an de medicamente sau dispozitive medicale compensate de CNAM.

Din 1 aprilie, cetățenii care nu se vor asigura în mod individual în termenul stabilit de legislație vor plăti prima de asigurare în mărime integrală de 12 636 de lei, precum și penalitate pentru fiecare zi de întârziere.

Citește mai mult