Politic

Uniunea Europeană susține dezvoltarea sectorului de apărare al Republicii Moldova, declarație

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks, a subliniat importanța consolidării sectorului apărării din Republica Moldova și a evidențiat sprijinul activ acordat de UE în acest sens. Declarații în acest sens au fost făcute de oficialul european în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova, luni, 4 martie.

„Ucraina a reușit să diminueze amenințare militară a agresiunii rusești împotriva Republicii Moldova. Eu cred că este important ca țara să lucreze la sectorul apărării și noi sprijinim aceste efort, de fapt acesta a fost unul din domeniile pe care au existat evoluții majore în ultimii doi ani”, a afirmat oficialul.

Mažeiks a remarcat că, deși nu au avut loc „schimbări dramatice”, există îmbunătățiri semnificative, mai ales având în vedere lipsa investițiilor în armata Republicii Moldova în ultimii 30 de ani. „Este foarte important să fortificăm reziliența generală a țării, nu este vorba doar de o amenințare militară a țării, este vorba despre stabilitatea țării în toate domeniile, fie că este vorba de sistemul judecătoresc sau lupta cu dezinformarea, ori independența energetică a țării”, a conchis ambasadorul.

Totodată, ambasadorul UE la Chișinău a evidențiat faptul că Uniunea Europeană a investit în ultimii doi ani aproximativ un miliard de euro, contribuind astfel la atenuarea impactului diferitelor crize cu care Republica Moldova s-a confruntat.

„Suportul nostru pentru Republica Moldova pentru multiplele crize cu care v-ați ciocnit, în-afara proiectelor, este de peste un miliard de euro. Cea mai mare cotă a acestor bani este pentru domeniul energiei, este vorba despre compensațiile în facturi, proiecte de eficiență energetică, schimbarea sistemelor de iluminare sau garanții din partea BERD”, a declarat Jānis Mažeiks.

Citește mai mult