Internațional

Copiii mor de foame în nordul Fâșiei Gaza, avertizează șeful Organizației Mondiale a Sănătății

Copiii mor de foame în nordul Fâșiei Gaza, afirmă șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), relatează BBC. Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat că vizitele agenției din weekend la spitalele Al-Awda și Kamal Adwan au fost primele de la începutul lunii octombrie. Într-o postare pe rețelele de socializare, el a vorbit despre „constatări sumbre". Lipsa de alimente a dus la moartea a 10 copii și la „niveluri severe de malnutriție", în timp ce clădirile spitalelor au fost distruse, a scris el.

Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a raportat duminică că cel puțin 15 copii au murit din cauza malnutriției și deshidratării la spitalul Kamal Adwan.

Un al 16-lea copil a murit duminică la un spital din orașul Rafah din sudul țării, a raportat luni agenția oficială palestiniană de știri Wafa.

Dr. Tedros a raportat „niveluri severe de malnutriție, copii care mor de foame, lipsuri grave de combustibil, alimente și materiale medicale, clădiri de spital distruse" în nordul Gaza, unde aproximativ 300.000 de persoane trăiesc cu puțină hrană și apă curată.

„Lipsa de hrană a dus la moartea a 10 copii", a postat el pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter.

Vizitele au fost primele vizite ale OMS în ultimele luni "în ciuda eforturilor noastre de a obține un acces mai regulat în nordul Gaza", a scris el.

„Situația de la spitalul Al-Awda este deosebit de îngrozitoare, deoarece una dintre clădiri este distrusă", a adăugat el. Săptămâna trecută, ONU a avertizat că foametea din Gaza este "aproape inevitabilă".

Un înalt oficial umanitar al ONU a avertizat că cel puțin 576.000 de persoane din Fâșia Gaza - un sfert din populație - se confruntă cu niveluri catastrofale de insecuritate alimentară, iar unul din șase copii cu vârsta sub doi ani din nordul țării suferă de malnutriție acută.

Directorul regional al agenției ONU pentru copii, Unicef, a declarat că „decesele de copii de care ne temeam sunt aici, deoarece malnutriția face ravagii în Fâșia Gaza".

„Aceste decese tragice și îngrozitoare sunt cauzate de om, previzibile și complet evitabile", a declarat duminică Adele Khodr într-un comunicat.

Armata israeliană a lansat o campanie aeriană și terestră pe scară largă pentru a distruge Hamas - care este interzisă ca organizație teroristă de către Israel, Marea Britanie, SUA și alții - după ce atacatorii grupării au ucis aproximativ 1.200 de persoane în sudul Israelului la 7 octombrie și au luat 253 de persoane ca ostatici în Gaza.

De atunci, peste 30 500 de persoane, majoritatea femei și copii, au fost ucise în Gaza, potrivit Ministerului Sănătății.

Citește mai mult