Regional

Programul „Satul European”: Locuitorii din Valea Perjei și Ignăței își doresc schimbări în infrastructura locală

Oamenii din satul Valea Perjei din raionul Cimișlia spun că abia așteaptă să vadă reparată Casa de Cultură din localitate unde copiii lor ar putea să frecventeze diferite cercuri. Iar localnicii din satul Ignăței raionul Rezina își doresc o stație de epurare, care le-ar permite să se conecteze la rețeaua centralizată de canalizare a satului. Administrațiile locale susțin că deja au pregătit dosarele, pe care urmează să le depună pentru Concursul de proiecte de dezvoltare rurală, la cea de-a doua ediție a Programului Național „Satul European”. Autoritățile statului anunță că data limită de recepționare a proiectelor este 29 martie.

Cristina Ghenciu din satul Valea Perjei, raionul Cimișlia, este mamă a trei copii.

„Abia așteptăm ca să fie reparată în sfârșit casa de cultură, ca să se poată face niște cercuri pentru copii o ocupație care i-ar ajuta să se dezvolte, să facă altceva în afară de telefoane, calculator, mai ales că copiii merg la liceu în oraș, în Cimișlia și mai bine ar fi ca să nu rămână acolo la cercuri, dar să vină acasă, sa aibă un interes, să meargă în sat, sunt și eu mai liniștită”, a spus Cristina Ghenciu.

Casa de cultură a fost construită în anii 90 ai secolului trecut, dar nu până la capăt. Din lipsă de bani, edificiul a rămas de izbeliște și doar anul trecut, datorită unei investiții făcute în cadrul programului „Diaspora acasă reușește”, a fost reparată și amenajată sala principală a clădirii. Lucrările au costat aproape 700 de mii de lei. Primarul satului spune că a pregătit un proiect pentru finanțare în cadrul Programului „Satul European”.

„Această clădire am dori ca să o păstrăm, ca să putem desfășura aici toate evenimentele, ce țin de localitate: evenimente sociale, culturale și tot ce poate aduce folos comunității noastre. Anul trecut am reușit să facem o încăpere cu scenă, cu mobilier, ca să putem să petrecem evenimentele culturale și ne bucurăm că avem copii care participă la aceste evenimente, participăm la festivaluri”, a menționat Stela Baidu, satul Valea Perjei.

„Această clădire când am luat eu activitatea era într-o stare foarte rea, erau hulubi când am intrat aici, foarte murdar, geamurile stricate, ușile stricate, acum, în jumătate de an s-a reparat această sală, avem o sală frumoasă cu 120 de locuri, pentru cei care vin și asistă la toate activitățile satului”, a subliniat Mariana Lungu, conducător artistic Valea Perjei. Primarul satului își dorește transformarea acestui edificiu într-un centru multifuncțional.

„Dacă am reuși să castigăm proiectul „Satul European", ediția a doua, adică să reparăm acoperișul edificiului cultural, mă gândesc că pe urmă să putem să oferim și spațiul din casa de cultură, spre exemplu centrului de sănătate, să aducem aici medicul de familie, ca să poată să presteze servicii locuitorilor noștri. Am putea de asemenea oferi spații poliției, am putea aduce biblioteca satului aici, am putea să o optimizăm în așa mod, ca să se afle aici mai multe centre de deservire a localnicilor”, a declarat Stela Baidu, primar Valea Perjei.

De beneficiile Programului „Satul European” se bucură și locuitorii satului Ignatei, raionul Rezina. În prima etapă, localitatea a obținut de la stat o finanțare de peste șapte milioane 200 de mii de lei, dintre care peste 6,6 milioane au fost alocate din grantul României. Cu acești bani, în sat au fost construite peste 4 km de rețele magistrale de canalizare.

„Ne bucurăm enorm de astfel de proiecte, proiecte pe care le implementează Guvernul Republicii Moldova și bineînțeles mulțumim și Guvernului României pentru sprijinul financiar. Anul acesta intenționăm să aplicăm iarăși pentru a obține finanțare pentru construcția stației de epurare și a conectării instituțiilor publice din localitate. Ca finalitate, acest proiect va bucura peste 700 de gospodării și 2117 locuitori ai satului Ignăței”, a menționat Iurie Talpă, primară Ignăței.

Potrivit Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală, până în prezent, în cadrul Programului Național „Satul European" au fost finalizate 333 de proiecte din totalul de 497 aprobate. În mare parte, acestea țin de construcția sistemelor de apeduct și canalizare, renovarea clădirilor publice, instalarea sistemelor de iluminat stradal, îmbunătățirea infrastructurii de sport și recreere, inclusiv construcția și modernizarea terenurilor de joacă și a parcurilor din localitățile țării.

Citește mai mult