Cultură

Criticul literar Ana Bantoș a lansat o carte despre literatura română. „Sunt fenomene care merită să fie cunoscute de cititori”

Lansarea cărții „Regăsirea de sine în literatura română” de cercetătoarea Ana Bantoș a reunit numeroși oameni de cultură la Biblioteca „Onisifor Ghibu” din capitală. Volumul, apărut cu sprijinul Ministerului Culturii, a fost apreciat de criticii literari, precum și de unii scriitori, a căror creație a fost trecută prin filtrele valorice ale autoarei.

TVR Moldova
Sursa: TVR Moldova

Fosta studentă la Universitate a Anei Bantoș, scriitoarea și criticul literar Maria Pilchin, a apreciat adevărul și consecvența principilor critice în activitatea de cercetare a autoarei cărții „Regăsirea de sine în literatura română”.

„O apariție critică importantă pentru că e inglobantă: autori abordați panoramic, cu instrumentar critic, cu deschideri spre universalitate”, a precizat criticul literar Maria Pilchin.

„E un volum, o carte-enciclopedie, este o trecere în revistă a priorităților literare din acest spațiu cultural românesc”, a remarcat criticul literar Vitalie Răileanu.

În paginile cărții se regăsesc studii pertinente despre căutările scriitorilor din diferite perioade, începând cu cea interbelică, postbelică, postcomunistă și terminând cu noile promoții de condeieri moderni și postmoderni.

„Niște perioade în care au loc niște schimbări în ceea ce privește căutările pe care le efectuează scriitorii români de pe o parte și de pe alta a Prutului. Sunt fenomene care merită să fie cunoscute de cititori și acuma cu cât mai mult migrația ne afectează pe toți și este și acesta un teren de căutări”, a spus cercetătoarea și istoricul literar Ana Bantoș.

„Este vorba de regăsirea de sine a literaturii române din Basarabia și, în general, a literaturii române, mai exact, a literaturii române în contextul general românesc și în context european. Aduce în discuție fenomenul marginalizării literaturii române din Basarabia în context european”, a menționat Arcadie Suceveanu.

Autoarea trăiește momentul împlinirii, a ajuns să vadă rezultatele muncii de cercetare de 10 ani într-o carte importantă.

„Sunt articole, studii, cronici literare pe care le-am publicat în revista „Limba Română” de-a lungul anilor. În felul acesta, mi-am făcut datoria și față de această publicație foarte importantă și iată că acuma sărbătorim și revista”, a mai adăugat Ana Bantoș.

„E semnificativ acest moment că are loc într-o bibliotecă, care a împlinit aceeași vârstă ca și revista „Limba Română”. A fost și rămâne o piatră de temelie a mișcării naționale, a culturii noastre”, a mai specificat Vitalie Răileanu.

„Revista „Limba Română” a apărut atunci ca o necesitate a cultivării limbii pentru care am luptat, pentru care s-a ridicat poporul și a obținut victoria. Mă bucur că, astăzi, revista este în actualitate, poate și în mai mare actualitate fiindcă noi avem nevoie să ne dezvoltăm gândirea, iar fără o comunicare, fără un limbaj adecvat, nu avem nicio șansă”, a spus jurnalistul Valeriu Saharneanu.

Evenimentul a fost un prilej de a discuta despre importanța continuității, susținerii revistei „Limba Română”, precum și a cercetărilor din domeniul limbii și literaturii române.

Citește mai mult