Politic

Interviu ÎN CONTEXT // Ministrul de Externe al Norvegiei: Republica Moldova trebuie să-și facă temele pentru acasă și să fie pregătită pentru statutul de membru al UE

Republica Moldova devine tot mai importantă pentru Norvegia în actualul context regional. Țara își va deschide un birou diplomatic la Chișinău și își va intensifica sprijinul pentru Republica Moldova, în domenii precum cel energetic sau IT, dar și în parcursul european, a declarat ministrul de Externe al Norvegiei, Espen Barth Eide, într-un interviu pentru Moldova 1.

În contextul procesului de aderare la Uniunea Europeană, oficialul a subliniat importanța crucială a perioadei de pregătire, care setează calea spre dezvoltarea economiei și sporește încrederea investitorilor străini. Prin urmare, este esențial ca Republica Moldova să își dedice timpul și resursele necesare pentru a-și „face temele pentru acasă”.

Moldova 1: Vizita Dvs. în Republica Moldova este prilejuită, între altele, de deschiderea unui birou diplomatic la Chișinău. Până acum Norvegia nu a avut o Ambasadă sau secție consulară în țara noastră, iar legătura diplomatică era asigurată de la București. De ce a devenit necesar un birou separat la Chișinău?

Espen Barth Eide: Republica Moldova devine tot mai importantă pentru noi. Vedem eforturile pe care le fac autoritățile de la Chișinău pentru modernizarea economiei, pentru a conecta și mai mult țara la Uniunea Europeană, ceea ce contează pentru noi. Anume din aceste considerente am decis să fortificăm și mai mult relațiile noastre, prin deschiderea unei misiuni cu prezență la Chișinău, o prezență diplomatică constantă, dar și pentru că intenționăm să consolidăm sprijinul nostru pentru reformele din Republica Moldova, un exemplu în acest sens fiind și domeniul securității energetice.

Moldova 1: Cum ați caracteriza stadiul actual al relațiilor diplomatice bilaterale între Republica Moldova și Norvegia și cum au evaluat ele în ultimele trei decenii?

Espen Barth Eide: Relațiile Norvegiei cu Republica Moldova sunt excelente și sunt în ascensiune. Nu au fost niciodată relații diplomatice rele. Doar că nu eram într-un contact permanent. Acum, în contextul reformelor și schimbărilor făcute de guvernarea proeuropeană, în frunte cu Maia Sandu, dar și în actualul context regional, situația cu Ucraina, este clar că importanța Republicii Moldova a devenit și mai evidentă, inclusiv pentru noi. Așa că am decis să asigurăm un sprijin extins pentru Ucraina, din cauza războiului rus împotriva Ucrainei. Și desigur, o parte din acest sprijin va reveni Republicii Moldova, care este și ea afectată de acest război, dar pentru că succesul Republicii Moldova este la fel de important în contextul acestor momente geopolitice dramatice. Toate aceste circumstanțe ne determină să ne fortificăm relațiile și o așteptăm pe președinta Maia Sandu în vizită la Oslo. Maia Sandu va vizita în luna mai Guvernul și se va întâlni cu Regele și Regina.

Moldova 1: În opinia dumneavoastră, cum valorifică țara noastră acest sprijin pe care Norvegia îl oferă Republicii Moldova? Ar putea fi sporit acest sprijin, având în vedere situația regională actuală?

Espen Barth Eide: Anul trecut, susținerea noastră a crescut considerabil. Am ajutat Republica Moldova să achiziționeze un volum destul de mare de gaze naturale, pentru a compensa lipsa de resurse energetice după ce Federația Rusă a sistat livrarea de gaze. Am agreat atât cu președinta Maia Sandu, cât și cu premierul Dorin Recean, că vom continua să asistăm Republica Moldova acum și pe viitor pe calea asigurării securității energetice și a rezilienței. Este un domeniu pe care îl vom susține în următorii ani. Desigur că vom oferi suport și în alte sectoare, cum ar fi cel al educației, sau cel al tehnologiilor informaționale. Cel din urmă este unul impresionant în țara voastră.

Moldova 1: Țara noastră vrea să implementeze votul prin corespondență. Inițial, era planificat ca acesta să fie implementat în Canada și SUA, dar acum autoritățile vor să extindă lista cu mai multe țări, inclusiv Norvegia, pentru ca moldovenii de acolo să poată vota prin corespondență. Cum vedeți această metodă alternativă de vot pentru cetățenii noștri din Norvegia?

Espen Barth Eide: Cred că fiecare țară ar trebui să decidă exact aspectele tehnice ale acestui proces. Noi, desigur, vom asigura toată susținerea pentru ca moldovenii stabiliți în Norvegia să poată să-și exercite dreptul la vot. Este important cum votezi și este un aspect care trebuie stabilit aici, în țară, pentru că este vorba despre o decizie suverană, specifică democrației. Ceea ce este important este că noi ne vom asigura ca alegerile să fie integre, libere și corecte. Și sunt sigur că acesta este și dezideratul guvernării de la Chișinău.

Moldova 1: Norvegia este un susținător puternic al integrării europene a Republicii Moldova. Cum apreciați progresele țării noastre în implementarea reformelor necesare integrării europene? Și cum contribuie Norvegia la acest proces, inclusiv pe partea ce ține de alinierea legislației și standardelor Republicii Moldova la cele ale UE?

Espen Barth Eide: Noi toți, fie că vorbim de membrii Uniunii Europene, fie că este vorba despre Norvegia, care este membră a Spațiului Economic European, alături de Islanda și Liechtenstein, toți ne conducem, după cum spun juriștii, după un acquis comunitar, ceea ce presupune că avem aceleași standarde legislative, fie că e vorba despre sectorul veterinar, fie că vorbim despre protocoalele din domeniul energetic. De asta este important ca Republica Moldova să-și facă temele pentru acasă și să fie pregătită pentru statutul de membru al Uniunii Europene. Sunt multe de făcut și este un proces firesc. Puteți vedea și experiența altor state, chiar din vecinătatea voastră, cum ar fi România sau Cehia și Bulgaria. Nu este un proces ușor, dar este unul necesar, iar în această cursă lungă, după aderarea la UE, fiecare țară devine un loc mai bun de trai, cu standarde înalte de viață. Acest proces de asociere și acești ani de pregătire sunt la fel de importanți, pentru că îți setează calea spre dezvoltarea economiei și sporește încrederea investitorilor străini. Ei vor înțelege că această țară are reguli și standarde aliniate celor europene. Beneficiile statutului de membru al UE nu se resimt doar după aderare, ele sunt vizibile chiar în calea spre integrare. Și asta a fost și experiența țărilor din Europa Centrală și de Est. E nevoie de timp și nu este ușor. Vor fi dezbateri pe anumite măsuri, dar beneficiile reale sunt pozitive. Fiecare țară care trece prin acest proces a experimentat aceste lucruri. Și Norvegia are această experiență. Am fi fost o țară mult mai săracă dacă nu am fi avut acces la piața Uniunii Europene.

Lucia Vieru

Lucia Vieru

Autor

Citește mai mult