Social

Posibilitățile tehnologiilor informaționale și inteligenței artificiale, în discuție la Chișinău

Sunt tehnologiile informaționale o soluție de viitor, mai ales dacă vorbim de medicină, agricultură sau educație? Despre asta au discutat experți din diferite țări adunați la Conferința „Inteligența Artificială & Big Data pentru Europa” desfășurată la Chișinău. Evenimentul vine să intensifice inovarea și dezvoltarea sectoarelor în care aplicarea Inteligenței Artificiale ar duce la rezultate majore, susțin organizatorii.

Guvernul Republicii Moldova
Sursa: Guvernul Republicii Moldova

La deschiderea evenimentului, prim-ministrul Dorin Recean a menționat că impactul Inteligenței Artificiale deja se face simțit în diferite sfere ale economiei.

„Inteligența artificială poate să ne ajute să creștem economia, să creștem valoarea adăugată. Artificial Intelligence este și ceva de care lumea se teme, dar în același timp noi putem să utilizăm artificial intelligence pentru ca să îmbunătățim securitatea, pentru ca să mărim șansele păcii”, susține premierul.

Conferința „Inteligența Artificială & Big Data” își propune să contribuie la intensificarea cooperării transfrontaliere pe dimensiunea de inovare și dezvoltare.

„Mai mulți ani în urmă, șapte, opt ani în urmă a fost creat IT Park-ul și asta este o bază foarte bună pentru crearea soluțiilor de top, soluții de inteligență artificială. Inteligența Artificială sigur că va duce la un număr mai mic de locuri de muncă în unele domenii, numai că Inteligența Artificială va stimula transformarea celor care nu vor fi utilizați în unele domenii, într-o muncă mai intelectuală”, a remarcat fondatorul unei companii IT, Vitalie Tataru.

„Cea mai mare provocare în implementarea inteligenței artificiale este adaptarea umană. Oamenii trebuie să învețe noi metode de lucru, ei trebuie să înțeleagă noi metode de colaborare cu acest sistem IA și asta cere schimbări de comportament”, a mențioant profesorul de la Imperial College London, David Shrier.

Inteligența Artificială poate fi aplicată în orice domenii, inclusiv în sănătate, în beneficiul omenirii, declară minsitrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

„Această mare oportunitate poate fi aplicată în orice domeniu, în orice sector pentru a crește nivelul de productivitate, pentru a crește nivelul de eficiență, pentru a găsi soluții noi. De găsit un vaccin nou, nu în ani de zile, dar poate chiar și în minute, teoretic asta este posibil”, a specificat oficialul.

În cadrul conferinței de două zile au loc sesiuni cu speakeri naționali și internaționali, despre importanța utilizării Inteligenței Artificiale în domenii precum educația, finanțele, afacerile și serviciile publice. Conferința „Inteligența Artificială & Big Data pentru Europa. Reconfigurarea arhitecturii vieții: Societate, Guvern, Afaceri, Educație și Finanțe” este organizată de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, Camera Americană de Comerț Moldova și AC Tech.

Citește mai mult