Social

Au început cursurile gratuite în cadrul Programului național de limba română

Au început cursurile gratuite de studiere a limbii române. Circa 5000 de persoane, din cele peste 12000 care s-au înscris în program, au început orele. Ceilalți doritori vor începe studiile în lunile iulie și septembrie. Cursurile sunt organizate în cadrul Programului național de limba română, iar beneficiare sunt doar persoanele adulte. La încheierea cursului, participanții vor obține un certificat cu indicarea nivelului de cunoaștere a limbii române.

„Cine își amintește ce aspect interesant a spus-o la această situație, două verbe în română: a întâlni și a... întâmpina. Galina, ce punem aici - a întâlni sau a întâmpina? A întâmpina! Bravo!”

Așa arată o lecție din cadrul Programului Național de limba română. Aici avem grupa B1, din care fac parte 20 de adulți. Aceștia vin de două ori pe săptămână la cursurile de limba română.

VOX: „Mie îmi place metodica predării, îmi place foarte mult, îmi place atmosfera de lucru. Eu frecventez cursurile nu pentru certificat, eu o fac pentru socializare și să mă simt mai bine psihologic în societate”;

„Alfabetul, ceva cuvinte am știut, pur și simplu vorbesc cu greșeli și, din cauza aceasta, am decis să învăț limba română, ca să vorbesc fără greșeli.”

La cursuri am întâlnit-o și pe Nina Găină, în vârstă de 64 de ani, originară din Ucraina. S-a stabilit în țara noastră după ce s-a căsătorit cu un moldovean. Acum, femeia vrea să învețe limba țării care a devenit a doua casă pentru ea.

„Limbă curată vreau. Știu deja ucraineană și rusă și vreau limba țării în care trăiesc. E interesant pentru că mai mult știi, ești mai bogat”, spune Nina Găină, cursantă.

Cel care ține cursurile este filologul Alexei Axan, autor de manuale de limba română. Acesta predă la trei grupe. O lecție durează o oră și jumătate, în funcție de nivelul grupei.

„Visul meu este ca ei tot timpul să fie conectați cu limba română și să încheie cu succes B1 pentru că B2 nu mai vin în cadrul programului național, programul prevede ore la A1, A2 și B1”, menționează profesorul Alexei Axan.

Studenții învață în timpul orelor gramatica, dar și vorbirea orală corectă și clară. Iar pentru a depăși unele bariere de comunicare, se organizează și jocuri în grup.

„La început întrebări pentru clarificare, eu sunt ținta lor, persoana țintă, ei trebuie să întrebe ce nu le-a fost clar, astăzi la sfârșit o să las neclaritățile, după aceasta verificăm tema de acasă, eu deja știu cine și ce a pregătit pentru că temele sunt expediate pe Viber, cineva în format scris, cineva vocal. Sigur că sunt și probleme de dicție, să spunem, probleme de pronunție, sunt și probleme de receptare a unor teme”, relevă Alexei Axan, formator.

Potrivit Ministerului Educației, la ediția din acest an s-a înscris un număr record de persoane, dublu comparativ cu anul trecut. Programul a fost lansat anul trecut și va avea o durată de trei ani. De menționat că la cursuri participă și 91 de refugiați din Ucraina.

„Scopul primordial al programului național de învățare a limbii române pentru populația adultă este dezvoltarea competențelor lingvistice. Anul acesta și populația este mult mai receptivă și la moment avem încadrați cinci mii și urmează și ceilalți care vor răspunde conform solicitărilor noastre”, a specificat Daniela Târsână, consultant principal în cadrul Direcției politici în domeniile învățământ general și învățare pe tot parcursul vieții a Ministerului Educației și Cercetării.

Bugetul alocat pentru fiecare an în cadrul programului este de 10 milioane de lei. Participanții sunt instruiți de 350 de profesori, care, la rândul lor, au participat la cursuri de formare pentru a preda limba română persoanelor adulte.

Citește mai mult