Internațional

Stoltenberg: Întârzierea ajutorului american „a avut consecințe reale” în Ucraina

Întârzierea asistenței SUA pentru Ucraina „a avut consecințe reale”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, adăugând în același timp că „nu este prea târziu” pentru ca aceasta să facă diferența.

Camera Reprezentanților SUA a adoptat pe 20 aprilie un proiect de lege de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev, punând capăt lunilor de impas. Asistența SUA a fost blocată efectiv de lupte politice interne de la sfârșitul anului 2023.

„Am văzut că mai puține rachete și drone rusești au fost doborâte pur și simplu pentru că le lipsesc sisteme de apărare aeriană și, de asemenea, muniție”, a spus Stoltenberg.

Secretarul general a subliniat că situația s-ar putea schimba în continuare, pentru că, potrivit lui, „ucrainenii au demonstrat o îndemânare enormă în apărarea țării lor”.

„Ucraina a eliberat 50% din pământul pe care Rusia l-a ocupat la început. Ei sunt capabili să doboare rachete rusești, să efectueze lovituri profunde și, de asemenea, să deschidă un coridor în Marea Neagră.

„Deci, cu condiția să livrăm arme, ucrainenii vor învinge”.

Din cauza întârzierii ajutorului SUA, Ucraina a pierdut un oraș cheie din prima linie, Avdiivka, și alte așezări, iar infrastructura sa energetică a suferit foarte mult ca urmare a atacurilor ruse.

Mulți observatori și oficiali au legat aceste pierderi direct de penuria de artilerie și muniție de apărare aeriană, agravată de lipsa proviziilor americane. Directorul CIA, William Burns, a spus că Ucraina ar putea pierde războiul în acest an fără asistența SUA.

Aprobarea Camerei nu este definitivă, întrucât proiectul de lege trebuie să treacă la Senat, unde este așteptat un vot încă din 23 aprilie.

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a afirmat că odată cu aprobarea acestui ajutor va fi împiedicată extinderea războiului și vor fi salvate mii de vieți.

„Sunt recunoscător Camerei Reprezentanților din Statele Unite, ambelor partide și personal președintelui Mike Johnson pentru decizia care menține istoria pe drumul cel bun. Democrația și libertatea vor avea întotdeauna o semnificație globală și nu vor eșua niciodată atât timp cât America ajută la protejarea lor. Pachetul de ajutor vital din partea SUA adoptat astăzi de Camera Reprezentanților va împiedica extinderea războiului, va salva mii și mii de vieți și va ajuta ambele națiuni să devină mai puternice. Cu siguranță, vom folosi sprijinul american pentru a ne întări ambele națiuni și pentru a pune capăt acestui război – un război pe care Putin trebuie să-l piardă”*, a spus liderul de la Kiev.

Statele Unite sunt, de departe, cel mai mare susținător al Ucrainei în războiul cu Rusia dacă ne referim la sprijinul militar, financiar și umanitar acordat. Washingtonul a sprijinit Kievul încă din 2014, de la declanșarea conflictului armat în regiunea ucraineană Donbas. Dar din 24 februarie 2022, când Rusia a invadat Ucraina, suma asistenței a crescut considerabil, depășind 75 de miliarde de dolari.

Citește mai mult