Politic

INTERVIU // Nicolae Negru: Partidele satelit ale lui Ilan Șor s-au deconspirat. Sunt dirijate și finanțate de Moscova

Federația Rusă se implică disperat în afacerile interne ale Republicii Moldova și sprijină un grup mafiot organizat de un criminal cu acte în regulă precum este Ilan Șor, susține editorialistul „Ziarului Național”, Nicolae Negru. Publicistul a mai declarat în ediția de știri de la Moldova 1 că partidele satelit ale lui Ilan Șor s-au deconspirat de unde sunt dirijate și finanțate, iar acest fapt avantajează instituțiile statului să oprească fluxul acestor bani și să nu permită coruperea alegătorilor.

Moldova 1: Ilan Șor se află la Moscova, așa cum se vehicula. El a lansat în capitala Federației Ruse un bloc politic ce va activa la Chișinău. Partidele „Șansă” și „Renaștere” și liderii regionali din Autonomia găgăuză vor conduce blocul așa-numitei opoziții „Pobeda”, adică „Victorie”. Colega mea, Lucia Vieru, a urmărit acest subiect.

Lucia Vieru, jurnalistă Moldova 1: Așadar, în timp ce Chișinăul așteaptă de la Israel un răspuns la cererea de extrădare a fugarului Ilan Șor, condamnat penal în Republica Moldova în dosarul fraudei bancare, controversatul politician s-a afișat din nou la Moscova, unde a anunțat ieri că lansează așa-numitul bloc politic „Victoria-Pobeda”. Entitatea va reuni mai multe partide satelit pe care Șor le-a creat de la zero sau le-a reanimat după ce Curtea Constituțională vara trecută i-a scos în afara legii fosta formațiune sub acuzații de finanțare ilegală și de tentative de destabilizare a Republicii Moldova în interesul Rusiei. Mai mulți reprezentanți ai puterii proeuropene de la Chișinău au calificat acțiunea drept o rușine și au spus că, de fapt, la Moscova s-a creat un bloc criminal organizat și că este clar pentru cine lucrează și pe cine servește. Totuși, faptul că un politician controversat a cărui extrădare a fost cerută de autoritățile noastre reușește să se implice activ în politica internă, alături de alți aliați de ai săi, unii dintre care sunt cercetați penal, ridică mai multe semne de întrebare. La o parte dintre ele am căutat să aflăm răspunsuri de la instituțiile statului, dar deocamdată fără succes. Reprezentanții Comisiei Electorale Centrale ne-au spus că nu comentează un subiect ce ține de crearea unui bloc politic. Alte reacții deocamdată de la Chișinău nu sunt nici din partea Procuraturii, nici din partea SIS. Anterior, prin Interpol a fost solicitat că Ilan Șor să fie predat autorităților noastre, însă Rusia a răspuns că nu îl va extrăda din considerente politice. Vom continua să căutăm răspunsuri de la autoritățile de la Chișinău la întrebările cum un condamnat penal și adepți de-ai săi încearcă să submineze statul chiar din capitala războiului, așa cum spun unii comentatori.

Moldova 1: Rămânem la același subiect pentru că vom aborda în continuare această temă cu comentatorul politic Nicolae Negru, care este în legătură directă cu noi. Domnule Negru, așa cum zicea colega mea, la Moscova a fost anunțată crearea așa-numitului bloc politic „Victoria-Pobeda” de către fugarul Ilan Șor, condamnat penal în Republica Moldova, dat în urmărire internațională și a cărui extrădare a fost cerută nu o singură dată de autoritățile moldovene. În pofida acestui fapt, observăm că acesta își face apariția tot mai des la Moscova și se implică activ în politica internă a Republicii Moldova. Întrebarea oarecum firească este cum se face posibil ca aceste persoane, care fie sunt deja condamnate, fie sunt încă cercetate penal, călătoresc nestingherit și lansează tot felul de entități politice care țintesc apropiatele scrutine?

Nicolae Negru: Faptul că călătoresc nestingherit e logic, e conform Constituției, odată ce instanța nu s-a pronunțat asupra vinovăției lor, înseamnă că sunt nevinovați. După ce se va pronunța, atunci trebuie să intri în funcție instituțiile statului și să-și facă datoria. Deocamdată, e totul logic.

Moldova 1: Ce ar putea și ce ar trebui să întreprindă autoritățile de la Chișinău în acest sens?

Nicolae Negru: Autoritățile de la Chișinău, autoritățile politice nu pot să întreprindă nimic atâta timp cât justiția nu spune nimic. Avem dosare pe rol, dar aceste dosare nu se mișcă. Procuratura, judecătorii noștri nu dau dovadă de un anumit zel sau nu-și fac datoria, din punctul meu de vedere, cum se cuvine. Și atunci autoritățile nu pot să lanseze decât chemări.

Pe de altă parte, vedem că Moscova se implică fățiș, frontal, în afacerile interne ale Republicii Moldova. Îl sprijină pe Șor, deși este criminal cu acte în regulă, ațâță Comratul împotriva Chișinăului. Asta vorbește, pe de altă parte, de o slăbiciune a Moscovei, de starea ei disperată. Și această adunare care a fost făcută la Moscova, putea fi făcută la Chișinău, dar probabil Șor a vrut să demonstreze FSB-ului sau serviciilor secrete ale Rusiei unde cheltuiește banii. O parte din cei care au fost acolo, la acest așa-zis congres, au aparținut altădată altor partide, Partidului Socialiștilor, de exemplu. Țin minte că vara trecută Partidul Socialiștilor a făcut o declarație în legătură cu atacul lui Șor asupra partidului său și vorbea despre un grup mafiot organizat plătit de Șor. Iată că acest grup mafiot organizat s-a mutat la Moscova, este dirijat de la Moscova și asta într-un fel avantajează instituțiile statului nostru, care luptă cu destabilizarea. Avantajează în sensul că știe cine sunt făptașii, știe de unde vin banii, rămâne numai să oprească fluxul acestor bani și să nu permită coruperea alegătorilor.

Moldova 1: Deci care este miza așa-numitului bloc politic subordonat direct Moscovei, dar și care este statutul lui? Întreb asta din moment ce CEC spune că nu poate interveni pentru că e vorba de un bloc politic, și nu unul electoral.

Nicolae Negru: Bine, e un bloc politic. Într-adevăr, CEC nu poate interveni. Statutul lui e un statut obișnuit. Adică sunt politicieni care pot să se implice în procesele politice din Republica Moldova. Atâta timp cât justiția nu stabilește vina lor, ei pot acționa nestingherit pe teritoriul Republicii Moldova. Și mă miră de ce s-au dus la Moscova. La Moscova, probabil, s-au dus de aceea că voiau să fie văzuți mai bine și voiau să-i vadă și curatorii lor de la FSB, de la serviciile secrete ruse. Alt motiv eu nu văd în acest caz.

Dar, pe de altă parte, eu zic să nu dramatizăm lucrurile astea. Să lăsăm instituțiile statului să-și facă datoria fiindcă ei sunt vulnerabili acum, i-am aflat pe toți la față, îi cunoaștem personal de acum. Vedem acolo și jurnaliști, de exemplu, care mai înainte vorbeau despre integrarea europeană, acum, iată, propagă integrarea în direcția geopolitică opusă. Eu cred că și cetățenii noștri nu sunt naivi și vor înțelege că cei care sunt plătiți de Șor, din banii furați sau din banii Moscovei, nu pot să le aducă fericirea și bunăstarea.

Moldova 1: În ce măsură, pe de altă parte, credeți că apariția unor asemenea entități politice declarate deschis proruse ar putea devia cursul proeuropean al Republicii Moldova?

Nicolae Negru: Eu cred că tocmai aceste formațiuni care se declară proruse nu pot devia cursul european al Republicii Moldova, fiindcă toate sondajele de până acum arată că majoritatea cetățenilor sprijină integrarea europeană și doresc aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Dacă și poate cineva devia, asta o pot face numai partidele declarate proeuropene sau unioniste, politicienii care se află în slujba serviciilor secrete ruse, dar se dau drept proeuropeni și unioniști, „falși amici”, să zicem așa, oamenii care de fapt spun una și fac altceva, care încearcă să compromită Uniunea Europeană, care pun semnul egalității între Uniunea Europeană și Rusia, care vor să boicoteze referendumul din această toamnă. Iar faptul că referendumul va fi boicotat de Șor sau de Partidul Socialiștilor, aceasta știe toată lumea, toate argumentele lor sunt cunoscute. Prin urmare, ei nu pot prezenta niciun pericol pentru integrare europeană a Republicii Moldova.

Citește mai mult