Social

Alexei Buzu: Numărul de specialiști în domeniul protecției copiilor va fi triplat

Începând cu luna aprilie, numărul specialiștilor în domeniul protecției copiilor va fi triplat. Un anunț în acest sens a fost făcut de Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale, în cadrul unei conferințe de presă. Potrivit acestuia, în prezent, există 46 de specialiști în toată țara, iar în această lună vor mai fi angajați 150 de specialiști.

„La începutul acestui an, am fost cu toții șocați de acel caz când un copil a născut un alt copil și în esență acel caz a arătat cât de slab este sistemul din Republica Moldova și cât de vulnerabili sunt foarte mulți copii din țară. Ca să putem asigura un nivel adecvat de suport și protecție, noi trebuie să ajungem la cel puțin trei sute de specialiști la nivel de țară. Acesta este primul pas pe care îl facem”, a declarat Alexei Buzu.

Potrivit ministrului, la sfârșitul anului 2023, erau aproximativ 20 de mii de copii în situații de risc, iar „progresul sistemului în raport cu acești copii nu se cunoaște”. În acest context, oficialul a anunțat că în acest an va fi implementat un sistem informațional de management de caz în care se vor regăsi toți copiii aflați în situații de risc.

„Va fi instituit managementul de caz prin intermediul acestui sistem. Și asta înseamnă că pentru fiecare copil vom avea o analiză detaliată a nevoilor, a cauzelor pentru care acest copil să află în situație dificilă și vom avea un plan individual și noi vom putea măsura progresul pe care îl înregistrăm pentru ca să ajutăm acest copil și familie”, a precizat ministrul.

Totodată, Alexei Buzu a anunțat că Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în colaborare cu UNICEF, vin cu „un sprijin financiar semnificativ” de aproximativ 40 de milioane de lei, pentru a oferi suport pentru aproximativ 15 mii de copii aflați în situații de risc în Republica Moldova.

În cadrul evenimentului, reprezentanta UNICEF în Republica Moldova, Maha Damaj, a declarat că „UNICEF susține procesul de angajare și activitatea specialiștilor în protecția copilului care vor activa la nivel de comunitate”. De asemenea, aceasta a anunțat că UNICEF va investi suplimentar trei milioane de dolari pentru susținerea tuturor serviciilor de protecție a copiilor, inclusiv serviciile de tip familial, precum și serviciile de asistență parentală profesionistă pentru copiii separați de părinți.

„În contextul angajamentului R. Moldova de a se integra în UE, noi ne angajăm să oferim asistență pentru fortificarea sistemului de protecție a copilului în conformitate cu standardele europene. Noi cu toții trebuie să contribuim la un sistem de protecție care are un rol mai puternic în prevenirea situațiilor de risc atât pentru copii, cât și pentru familiile acestora”, a spus Maja Damaj.

Amintim că, în martie, anul trecut, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a anunțat o reformă în domeniul asistenței sociale, cu denumirea „Restart”, care prevede extinderea și îmbunătățirea serviciilor prestate, lupta cu fluctuația de cadre și finanțarea pachetului minim de servicii sociale din bugetul de stat. Aceasta urmează să fie implementată în decurs de trei ani.

Daniela Savin

Daniela Savin

Autor

Citește mai mult