Social

Alarmă de incendiu la Liceul „Constantin Sibirschi”, din Chișinău. Pompierii au organizat un exercițiu de evacuare

A sunat alarma de incendiu la Liceul „Constantin Sibirschi” din capitală. Copiii îndrumați de profesori au fost evacuați fără incidente în curtea școlii. Din fericire, a fost vorba doar despre un exercițiu organizat de pompieri, cu scopul de a familiariza atât elevii, cât și personalul didactic cu regulile după care să se ghideze în cazul în care un incendiu s-ar produce cu adevărat.

IGSU
Sursa: IGSU

Acțiunea a fost organizată de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) în comun cu administrația liceului. Potrivit pompierilor, incendiul de la Liceul „Liviu Deleanu” a demonstrat că astfel de aplicații sunt extrem de necesare.

„Ne-am propus să venim la acest liceu și să facem o aplicație prin care vom evacua toți copii din cadrul instituției de învățământ. Dar ceea ce a arătat e că aplicațiile de fapt îi fac pe copii, dar și pe profesori să fie foarte atenți, să se poată evacua la timp și să știe mai mult despre bazele securității vieții”, a explicat ofițerul de presă al IGSU, Liliana Pușcașu.

Elevii spun că, prin participarea la astfel de aplicații, ajung să înțeleagă mai bine cât de important este modul de acționare în situații de criză.

„Din experiență, vine curajul acesta, dar cu exerciții intensive pe care ni le arată domnul Grigore facem experiență.”

„În cazul situațiilor excepționale, astăzi am învățat că cele mai importante sunt disciplina și ordinea deoarece, dacă totul se va începe în haos, putem să avem victime și dacă se poate să nu avem cazuri de deces.”

Administrația liceului organizează astfel de aplicații de două ori pe an, toamna și primăvara. Instruirea elevilor se desfășoară și în cadrul orelor de educație fizică. Conform normativelor, timpul de evacuare în caz de incendiu este de aproape 3 minute.

„Acum ne-am încadrat în 3 minute 50 de secunde, dar trebuie 2 minute și 50 de secunde, cu un minut am întârziat. Noi ne străduim să nu ne grăbim, să nu fie o traumă ceva, știți, când se grăbește omul și se întâmplă situații neplăcute”, susține profesorul de educație fizică, Grigore Plagov.

„Avem responsabil pentru această misiune, sunt implicați și directorii adjuncți, elevii claselor a 11-a, care sunt antrenați special, și sora medicală, psihologul, diriginții de clasă”, a menționat directoarea Liceului „Constantin Sibirschi”, Aurelia Andrieș.

Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, în cadrul aplicațiilor practice la acest liceu au fost implicați peste 800 de elevi și circa 100 de cadre didactice. În perioada 16-24 aprilie 2024, au fost desfășurate exerciții de evacuare a persoanelor în 131 de școli, unde au fost instruiți aproximativ 45 de mii de copii, peste patru mii de profesori și angajați auxiliari.

Citește mai mult