Social

Opt persoane au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu salmonella într-un local din Chișinău

Câteva persoane s-au intoxicat după ce au consumat produse într-un local de alimentație publică din municipiul Chișinău. Până în prezent, au solicitat asistență medicală 19 persoane, cu vârste cuprinse între 8-48 de ani, ce manifestau semne clinice de toxiinfecție alimentară. Dintre acestea, sunt spitalizate opt persoane, iar celelalte primesc îngrijiri medicale la domiciliu, anunță Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).

imagine-simbol
Sursa: imagine-simbol

La internare, persoanele prezentau slăbiciune generală, febră 38 – 40℃, frisoane, dureri abdominale, grețuri, vomă, diaree. Gradul de severitate a bolii la persoanele afectate a fost apreciat ca fiind grav mediu. În cadrul investigațiilor de laborator ale probelor biologice de la persoanele bolnave și ale angajaților rețelei de alimentație publică s-a depistat Salmonella enteritidis.

„Salmoneloza este o infecție bacteriană comună omului și animalelor, care afectează tractul intestinal. Oamenii, cel mai frecvent, se infectează în urma consumului de carne, ouă sau produse din ouă crude (de exemplu, maioneză) contaminate primar și insuficient preparate termic”, precizează ANSP.

De asemenea, alimentele pot fi contaminate secundar, atunci când în procesul de preparare a produselor alimentare sunt implicate persoane bolnave. În acest context, Agenția atenționează populația că, pentru prevenirea bolilor diareice acute și a toxiinfecțiilor alimentare, trebuie respectate câteva reguli de bază. Cetățenii sunt îndemnați să își spele mâinile cu săpun după utilizarea WC-ului și înainte de masă, să separe produsele gata și materia primă în frigider și să respecte regimul de prelucrare termică a produselor alimentare.

Alte două reguli simple se referă la păstrarea alimentelor gata în frigider și la utilizarea apei și materiei prime la prepararea bucatelor din surse sigure.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult