Cultură

Vasile Șoimaru. 75 de ani// Economistul și omul politic, în ipostază de fotograf, surprinzând „Culori în mișcare”

Peisaje de poveste, portrete ale românilor de pretutindeni și locuri de mare încărcătură istorică pot fi văzute la expoziția de fotografii „Culori în mișcare”, inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei (MNAM). Evenimentul expozițional este prilejuit de aniversarea a 75-a a lui Vasile Șoimaru, om politic, publicist, fotograf și deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

facebook/ Muzeul Național de Artă al Moldovei
Sursa: facebook/ Muzeul Național de Artă al Moldovei

După ce au fost la inaugurarea expoziției, jurnalista Liliana Popușoi și fotograful Andrei Mardari au revenit pentru a revedea în liniște peisajele și portretele realizate de Vasile Șoimaru.

„Am văzut de câteva ori aceste imagini și am încercat de fiecare dată emoții diferite. Nu sunt niște imagini, sunt niște stări. El nu vrea să arate altora ceea ce a văzut, el vrea să arate ceea ce simte. Expoziția este o călătorie în jurul sufletului românesc oriunde ar fi el, oriunde s-ar afla”, a remarcat Liliana Popușoi.

În călătoria în jurul sufletului românesc cu aparatul de fotografiat, Vasile Șoimaru a ajuns la un loc tragic, la Cotul Donului. A fost primul care a improvizat din crenguțe uscate această Cruce simbolică.

„Această Cruce e primul monument al românilor la Cotul Donului, unde s-au prăpădit 128 de mii de ostași români în cel de-Al Doilea Război Mondial în bătălia Stalingradului. Deci, 70 de ani a așteptat locul acesta să ajungă o cruce și Tricolorul din Albumul meu de acum 20 de ani, Tricolorul Independenței cu semnăturile deputaților din acel parlament”, a relevat profesorul Vasile Șoimaru, fotograf, economist, om politic.

În căutarea peisajelor pitorești, Vasile Șoimaru a surprins o imagine rară - o floare iubitoare de soare și de libertate.

„Pe șoseaua aceasta de beton, îi mai spune Poltavca la noi, uite am văzut floarea asta ieșită dintre două bucăți de beton, era exact de 10 cm și era în mijlocul drumului. Nimeni nu a călcat-o. Și eu, când am văzut-o, am stopat mașina și am fotografiat-o din toate părțile”, a spus Vasile Șoimaru.

„Nu-l cunoșteam pe domnul Șoimaru ca artist fotograf. Îl cunoșteam doar ca deputat. Când am venit aici la expoziție, am fost frapat. El simte compozițiile, simte culorile. Iată, uitați-vă la chestia aceasta, noi, fotografii, visăm să surprindem așa lumină!”, afirmă fotograful Andrei Mardari.

„E foarte multă poezie și e foarte multă simțire. Este ca un pașaport de identitate națională această expoziție”, a menționat Liliana Popușoi.

Despre identitate națională sunt cărțile de publicistică și albumele de fotografii ale lui Vasile Șoimaru, prezentate în expozițiile inaugurate în bibliotecile din capitală.

„Aceste cărți sunt pietricelele pe care le las eu amintire celor care vin după noi. Asta-i bogăția mea. Eu sunt milionar în kilometri cât am parcurs cu automobilul și milionar în fotografii făcute de mine pe întinsurile Planetei. Am cărți noi de făcut. Niște cărți extraordinare! Să nu dea Domnul să dispar de pe lumea asta și să nu dovedesc să le fac”, susține Vasile Șoimaru.

Vasile Șoimaru s-a născut pe 30 aprilie 1949 în satul Cornova, raionul Ungheni. Unul dintre semnatarii Declarației de Independență a Republicii Moldova, el a fost și rămâne apărător al valorilor naționale.

Autor: Silvia Hodorogea

facebook/ Muzeul Național de Artă al Moldovei
Sursa: facebook/ Muzeul Național de Artă al Moldovei
facebook/ Muzeul Național de Artă al Moldovei
Sursa: facebook/ Muzeul Național de Artă al Moldovei

Citește mai mult