Social

Diaspora dezvoltă satele Moldovei. Două localități din Strășeni și Ialoveni, modernizate datorită implicării moldovenilor de peste hotare

Deși sunt departe de plaiurile natale, moldovenii poartă mereu în suflet dragostea de țară și dorința de a contribui la un viitor mai bun, aici, acasă. Implicarea diasporei moldovenești în diverse proiecte, în comun cu autoritățile publice locale, Guvern, parteneri de dezvoltare, le arată rezultatele Programului „Diaspora Acasă Reușește „DAR 1+3", ediția 2024.

51 de autorități publice locale vor beneficia în acest an de finanțare nerambursabilă prin intermediul acestui program. Acest lucru arată clar că diaspora moldovenească demonstrează mereu unitate și generozitate atunci când e vorba de prosperitatea și modernizarea localităților de unde își trag rădăcinile. Este și cazul unei localități din inima Republicii Moldova - satul Nimoreni, Ialoveni. O mulțime de proiecte locale de aici sunt realizate datorită sprijinului locuitorilor din diasporă, fie că e vorba de infrastructură, mediul înconjurător, fie de promovarea culturii și tradițiilor locului.

Maria Covali este originară din satul Nimoreni. De douăzeci de ani se află în Italia, însă întotdeauna a fost alături de localitatea în care s-a născut. Împreună cu alți băștinași din Nimoreni, care au rămas acasă sau au plecat peste hotare, contribuie la orice proiect din localitate.

Cișmeaua pe care o avem în dreapta noastră, a contribuit și diaspora cu trei mii de lei, e puțin, dar ceva. Aport diaspora a adus când s-a cumpărat atât pentru școala și pentru ansamblul folcloric care este în sat un aparat de fotografiat, diaspora a contribuit la fel și pentru drum, adică pentru trotuarele care s-au făcut s-au dat 48 de mii de lei, au fost 63 de persoane”, a spus femeia.

Se fac pentru binele omului, noi trăim în partea aceea din sat, casele noi, ne-au adus numere ca ulițe noi, se fac și drumuri, e bine, începutul e bun”.

Care nu au fost de douăzeci de ani aici, să vie acum, nu o să cunoască satul, câte schimbări s-au făcut, multe s-au schimbat. - Dumneavoastră ați contribuit să ajutați, de exemplu, la drumuri sau la ceva ca băștinaș din sat la un proiect? - A fost un drum unde avem noi și am făcut și noi oleacă, am ajutat, am ajutat”.

Personal, ca locuitor al satului, am contribuit la proiectul amenajarea trotuarului, care era o problemă destul de stringentă pentru localitatea noastră, pentru că pe acest parcurs, trotuarul satului chiar era necesar, copiii se deplasează spre instituție, de la instituție și prezenta un pericol iminent”, a relatat directoarea Gimnaziului „Mitropolit Gurie Grosu”, Elena Frunză.

Deși sunt plecată de mult timp chiar din sat, jumătate de viață o am în străinătate, adică în Italia, dar sufletul îmi e aici oricum, oricând, tot timpul și așa vreau să mă mândresc mereu și mă mândresc cum este”, spune Maria Covali.

Cea care a încercat să-i adune împreună pe locuitorii din diasporă și pe cei care au rămas acasă este Alexandra Dimitrov, care în 2016 a creat Asociația „Baștina-Nimoreni". Printre primele proiecte ale organizației a fost instalarea unui postament la intrarea în localitate.

Aici stătea o tăbliță unde era scris Nimoreni și am avut un program, unde trebuia să facem un festival și atunci noi am hotărât să facem un postament, iată acest postament a fost organizat de Asociația „Baștina-Nimoreni" cu contribuția diasporei, au participat 27 de persoane din diasporă în valoare de 19 mii de lei”, a menționat Alexandra Dimitrov.

Un alt proiect realizat cu contribuția localnicilor și a diasporei a fost construcția unui trotuar în valoare de 450 de mii de lei. Pentru a spori cooperarea pentru dezvoltare locală dintre asociațiile de băștinași, autoritățile publice locale, diasporă și locuitorii comunităților, în 2022 a fost constituită Alianța Asociațiilor de Băștinași.

Alianța Asociațiilor de Băștinași este o umbrelă la nivel național, scopul ei este sporirea nivelului de cooperare dintre diasporă, asociația de băștinași, administrația publică locală. Pentru anul 2023, Asociația de Băștinași a atras fonduri în valoare de 890 de mii de dolari pentru aceste proiecte ce țin de infrastructură, proiecte sociale, proiecte în domeniul educației”, a declarat președinta Asociației de Băștinași, Violeta Ciuperca.

Am descoperit un șir de proiecte susținute de comunitățile de moldoveni din diasporă și în localitatea Sireți, raionul Strășeni. Deși sunt plecați de ani buni în afara țării, în căutarea unui trai decent, oamenii de aici nu și-au uitat originile și, ori de câte ori e nevoie, contribuie la toate proiectele pentru modernizarea localității.

Tatiana Heghea este educatoare la grădiniță de mai bine de nouă ani. Ea spune că odată cu instalarea acestor panouri, instituția economisește mai mult, iar banii sunt redirecționați pentru alte necesități.

Este benefic pentru instituție, pentru că avem parte de o economisire considerabilă, dacă până acum achitam factura mai ales în perioada rece, acum practic s-a limitat în jumătate, ceea ce ne permite din economii să achităm alte necesități din instituție”.

Aproape de centrul localității i-am surprins pe mai mulți localnici, care lucrau la reabilitarea scuarului din sat, unde anul trecut a fost instalat bustul fostului paroh al bisericii din localitate. Pentru amenajarea scuarului, localnicii și băștinașii stabiliți peste hotare au adunat în total 730 de mii de lei, mai mult decât suma preconizată inițial.

Daniela Chitic, originară din Sireți, de cinci ani se află cu familia în Anglia. Nu o singură dată și-a adus contribuția la proiectele din localitate, pentru că astfel, spune ea, se simte mai aproape de casă.

Avem o mare plăcere de a contribui în permanență la dezvoltarea satului Sireți și de a ajuta la desfășurarea diferitor proiecte, în special proiectul scuarul „Ioan Daghi” și alte proiecte care se desfășoară în sat”.

Veronica Vrânceanu este președinta Asociației de Băștinași din Sireți, începând cu anul 2020. Zilnic, reușește să se implice cu spor în activitatea organizației. Cu implicarea sătenilor și locuitorilor din diasporă, au realizat numeroase proiecte în localitate. Aceștia au contribuit inclusiv la modernizarea și dezvoltarea serviciilor medicale la Centrul de sănătate din sat.

Scopul nostru e să renovăm unele spații care ar trebui să fie pentru folosul cetățenilor, unde oamenii să poată să facă proceduri speciale pentru dânșii, să fie un spațiu mai mare unde să încapă mai multe persoane la proceduri”.

Este un aparat de analiză de sânge general, care pui eprubeta aici de sânge și aici apare chitanța cu analiza generală”.

În cadrul instituției medicale au fost renovate de la zero două încăperi pentru a crea un laborator local modern de analize, proceduri și investigații, accesibile pentru beneficiarii Centrului.

Există aparatură de analiză generală și analiză de urină tot generală, nu sunt analize care se fac la centrul diagnostic cum e la Strășeni sau alte centre unde au aparatură mai complexă, sunt niște analize generale, unde doctorul poate să vadă și să știe la ce specialist să se ducă mai departe”, a spus Veronica Vrânceanu.

La Grădinița nr. 2 din Sireți, anul trecut, cu ajutorul Asociației „Sirețenii de Pretutindeni", au fost instalate panouri fotovoltaice de 15 killowați. Acum, cheltuielile pentru energia electrică s-au redus semnificativ.

„*Au donat la proiectul acesta și băștinașii din diasporă. Noi avem o diasporă foarte activă, am format 11 ambasadori din localitatea Sireți din toate zonele Moldovei, din Australia, America, Germania și acești ambasadori sunt cei mai activi. Ei doresc ca localitatea să se dezvolte așa cum văd ei în țările unde locuiesc ei în diasporă”, a adăugat Veronica.

La fel și Silvia, este stabilită de douăzeci de ani în Cehia, dar nu uită de rădăcinile ei. Cu sufletul, spune ea, este mereu la Sireți.

Au fost terenuri de joacă, au fost contribuții la drumuri, au fost contribuții, vai, foarte multe, acum nici nu îmi vin toate, dar au fost foarte multe, iar noi am apreciat și bineînțeles că am fost alături de ele ca să se deruleze spre succes”.

Viceprimarul localității, Alexandru Iorga, menționează că implicarea comunității de moldoveni din diasporă, originari din Sireți, a adus doar beneficii satului.

„*Aceste proiecte sunt pentru a mobiliza diaspora și a contribui la lucruri frumoase în localitatea sa, chiar dacă sunt plecați de la baștină, prin străinătate, ei sunt gata să contribuie cu un bănuț la lucruri frumoase, de genul terenuri de joacă, scuaruri și altele, plus la faptul că contribuie diaspora, în asftel de proiecte contribuie și oamenii cu muncă proprie, cu voluntariat”.

În localitatea Sireți locuiesc circa șase mii de locuitori. Peste o mie sunt stabiliți în diasporă.

Citește mai mult