Social

Inițiativele guvernului pentru susținerea familiilor tinere din Republica Moldova

Guvernul Republicii Moldova întreprinde măsuri pentru susținerea familiilor și încurajarea formării acestora. În cadrul emisiunii „Bună Dimineața”, deputata Marina Morozova a subliniat importanța familiei în societatea noastră, dar și a prezentat politici și inițiative concrete ale guvernului pentru sprijinirea familiilor tinere.

„Familiile cu copii sunt o prioritate atât pentru Parlamentul Republicii Moldova, cât și pentru guvern, și asta arată activitatea noastră, munca, toate proiectele și măsurile de susținere a familiilor cu copii pe care le-am adoptat în ultimii doi ani”.

Printre măsurile evidențiate se numără dublarea indemnizației unice la naștere, care a crescut la 20.000 de lei pentru fiecare copil născut în Republica Moldova începând cu 1 ianuarie 2024.

„Această sumă este ca și în Franța sau alte țări din Europa, așa că, cu pași mici, ne integrăm în Uniunea Europeană. Totodată, acum doi ani, am oferit o plată lunară de 1.000 de lei pentru fiecare copil până la vârsta de doi ani, este un suport adițional pe lângă indemnizația de îngrijire a copilului care este calculată în baza venitului soților”.

Deputata a menționat extinderea concediului paternal la 15 zile într-un interval de un an, oferind posibilitate părinților să împartă concediul de îngrijire a copiilor.

„Concediu de îngrijire a copiilor poate fi luat și de către tată și de către mamă, deci putem partaja concediul de îngrijire a copilului și invităm mai mulți tați să fie prezenți în primele luni de viață a copilului”.

Angajatorii sunt încurajați să ofere facilități pentru îngrijirea copiilor la locul de muncă, ajutând părinții să se întoarcă mai ușor la serviciu.

„Avem legea privind serviciile alternative de îngrijire a copiilor la locul de muncă. Asta înseamnă că angajatorii pot să ofere un spațiu pentru copiii angajaților, să angajeze un îngrijitor, un educator și, pe parcursul zilei, în cazul în care angajații nu au loc la grădiniță, nu au cu cine lăsa copilul, angajatorii pot să ofere acest spațiu, încât să susțină părinții să revină la muncă. Avem instituții de stat care au aceste spații și deja și universități”.

Deputata a subliniat importanța programului „Prima Casă Plus", care va fi extins pentru a oferi sprijin tinerilor care doresc să rămână în țară și să își creeze o familie, prin facilitarea accesului la locuințe. Aceste inițiative au fost apreciate ca fiind importante pentru încurajarea formării familiilor și pentru sprijinirea tinerilor în stabilirea lor în Republica Moldova.

Doina  Pozdirca

Doina Pozdirca

Autor

Citește mai mult