Social

Dan Perciun: Nicio școală auto din țară nu întrunește standardele de acreditare pentru pregătirea șoferilor la categoria „B”

Nicio școală auto din Republica Moldova nu întrunește criteriile necesare de acreditare pentru pregătirea conducătorilor auto la categoria B. Cel puțin asta susține Ministerul Educației și Cercetării, după ce a efectuat, în premieră, o analiză a calității serviciilor prestate de școlile auto din țara noastră. De cealaltă parte, reprezentanții școlilor auto menționează că emoțiile candidaților și lipsa instituțiilor de pregătire a instructorilor determină numărul mic de persoane care susțin examenele auto.

Ministerul Educației și Cercetării a efectuat o analiză a activității școlilor auto, prin prisma ratei de susținere a examenelor pentru permisele auto, în perioada 1 ianuarie 2023 - 1 aprilie 2024. Reprezentantul unei școli auto din Chișinău spune că sunt o sumedenie de factori care influențează calificativul unui examen.

O problemă ar fi atitudinea unor elevi, deoarece vedem și elevi foarte responsabili dar atitudinea lor, unii ar putea să subaprecieze conducerea auto, vin cu o atitudine s-ar primi, nu s-ar primi și nu sunt evaluări standardizate. Nu avem stabilit bine, clar cum să evaluăm, metoda de evaluare. Pot să zic din propria experiență că sunt doi, trei examinatori care văd diferit aceeași situație rutieră”, a declarat directorul unei școli auto, Artur Cecan.

Maxim Gînju lucrează instructor auto de șase ani. Bărbatul spune că, în timpul examenului, adesea, emoțiile îi împiedică pe viitorii șoferi.

Am fost și eu elev al școlii, am susținut și mai multe examene la ASP pentru mai multe categorii și am simțit și eu chiar dacă sunt instructor, adăugând câteva categorii la permisul meu, am observat că emoțiile îmi dau mari bătăi de cap chiar și mie când am fost la examen”, a menționat instructorul auto, Maxim Gînju.

Majoritatea cursanților au spus că exersează zi de zi pentru a fi încrezători în propriile forțe.

Este a 14-a mea lecție practică. Aștept lecțiile practice, în fiecare zi abia le aștept, mă trezesc dimineața cu gândul că astăzi va fi o zi superbă dacă am o lecție practică”.

Fac teste, analizez, fac greșeli, fac screenshot, mă uit, repet, mereu încerc să revin, să analizez greșelile mele, să văd unde am greșit și să devin mai bun și mai bun” . În cadrul unei conferințe de presă, ministrul Educației, Dan Perciun, a menționat că rata de promovare din prima încercare a probei teoretice nu depășește nici 10%, situația fiind mai problematică în cazul probei practice.

Nu avem nicio școală auto la categoria B care atinge acel standard pentru acreditarea unei instituții de așa tip. 50 la sută din absolvenții școlii auto care din prima susțin proba teoretică și 30 la sută dintre care susțin proba practică. Să existe sancțiuni pentru acele școli auto care pe bandă rulantă, în esență eliberează certificate de absolvire”, a menționat ministrul Educației, Dan Perciun.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, în prezent, în școlile auto sunt înscrise la studii 23 121 de persoane dintre care peste 18 mii își doresc să obțină permis de categoria B.

Citește mai mult