Social

INTERVIU // Jana Chihai: Psihiatria nu este domeniul preferat de mediciniști, motiv pentru care în sistem e criză de personal

În urma COVID-19, incidența bolilor psihice a crescut cu 25 de procente la pacienții care au suportat acest virus pandemic, fapt ce a determinat să se vorbească despre domeniul sănătății mintale, constată doctorul în psihiatrie, Jana Chihai, într-un interviu oferit pentru MESAGER. Șefa Catedrei de psihologie medicală de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” atenționează că domeniul se confruntă cu o criză de personal, deoarece psihiatria nu este opțiunea preferată de mediciniști și doar anul trecut au fost admiși 12 rezidenți, ceea ce constituie o performanță în ultimele decenii, iar pentru servicii de calitate e nevoie de profesioniști.

Un nou proiect de lege privind sănătatea și bunăstarea mintală, elaborat de deputatele Fracțiunii PAS, Liliana Grosu și Ana Racu, a fost adoptat de Parlament. Documentul își propune să asigure un sistem eficient de asistență, prevenire și monitorizare a problemelor de sănătate mintală. Noua lege va seta un nivel sporit de protecție pentru drepturile pacienților cu tulburări mintale și de comportament și va reglementa clar procedurile privind diagnosticul, tratamentul și internarea acestor persoane. Astfel, autoritățile își propun să racordeze legislația națională la standardele internaționale în domeniul sănătății mintale. De menționat că în sistemul din țara noastră sunt doi psihiatri la 100 de mii de cetățeni, în timp ce în Europa raportul e de cinci medici.

Moldova 1: Continuăm discuția la acest subiect cu Jana Chihai, președintele Societății psihiatrilor, narcologilor, psihoterapeuțiilor și psihologilor din Republica Moldova, șefa Catedrei de psihologie medicală și psihoterapie de la Universitatea de Medicină. Serviciul de sănătate mintală se confruntă cu un deficit major de personal calificat, doar doi psihiatri la 100 de mii. În 12 raioane din țară aceștia lipsesc cu desăvârșire, cu toate că știm bine că incidența bolilor mintale este foarte crescută în Republica Moldova. Deci lucrurile nu s-au schimbat aproape deloc față de acum un deceniu. În opinia Dumneavoastră, din ce cauză persistă o asemenea situație destul de gravă în această ramură?

Jana Chihai: Sănătatea mintală a fost întotdeauna foarte, foarte mult apropiată de stigmă, frica societății și a populației legată de bolile psihice a fost extrem de mare. Deci și în profesia de medic, atunci când studenții mediciniști încearcă să-și aleagă specialitatea, la fel există și o stigmă profesională din varii motive. Pentru că mai bine să te doară ceva, decât să nu fii în stare de a te regla psiho-emoțional. În general, sănătatea mintală este o topică foarte sensibilă dacă vorbim nu doar de tratament, dar vorbim foarte mult de servicii care trebuie să fie în racordare cu demnitatea umană, cu drepturile omului și așa mai departe. De aceea extrem de mult timp de când lucrez în acest domeniu, psihiatria a fost foarte modest aleasă de către mediciniști ca profesie.

Cred că în ultimii ani a început un salt pentru că nu mai este o rușine să ai o problemă de sănătate mintală. Este o rușine să nu te adresezi către servicii și să ceri ajutor. De aceea, chiar anul trecut, am avut în admiterea în rezidențiat 12 rezidenți, ceea ce n-am mai avut cred că de zeci de ani.

Moldova 1: Și totuși este foarte puțin, doar 12. Ați spus un lucru foarte interesant că există un blocaj în ceea ce ține de sănătatea mintală, nu doar în rândul populației, ci și în rândul studenților de la medicină, care sunt oarecum reticenți față de această ramură. Și trebuie să recunoaștem că este o ramură foarte complexă și complicată, pentru că psihicul uman nu este un organ pe care îl poți studia ușor. Așa este. Totuși ați spus că există există progrese, deci mai mulți tineri de la Medicină își doresc să exploreze acest domeniu.

Jana Chihai: Vreau să vă zic că odată cu pandemia COVID-19, care ne-a adus ravagii și ne-a făcut foarte mult rău la nivel mondial, ea a avut și are și niște consecințe sau avantaje pentru noi ca domeniu al sănătății mintale. Pentru că s-a dezgolit acest fir sensibil și s-a început să se vorbească despre problemele de sănătate mintală în glas, fără de rușine. Având o incidență extrem de mare pe timpul pandemiei a problemelor de sănătate mintală și vedem și acum că Organizația Mondială a Sănătății a arătat că cu 25% a crescut prevalența cu tulburări psihice în urma consecințelor COVID la persoanele care au suportat acest virus pandemic. Deci asta într-adevăr a devenit un domeniu care este extrem de important.

Moldova 1: Vreau să vă mai întreb cât de eficientă este în prezent metodologia de abordare a unui pacient care suferă de o tulburare mintală și cât de dotate sunt instituțiile medicale din țara noastră pentru a oferi o reabilitare psihosocială a pacienților?

Jana Chihai: Aș putea spune metaforic că noi suntem un domeniu norocos că nu avem nevoie de tehnologii. Însă ceea ce este nevoie, cea mai importantă tehnologie în domeniul sănătății mintale este resursa umană, este omul, este profesionistul. De aceea aici trebuie să investim foarte mult cunoștințe, cu bunăvoință, iată legea a ieșit, și cu acea motivare a profesioniștilor din domeniu să poată să presteze servicii de înaltă calitate, dar și să mențină demnitatea umană și drepturile omului. Asta este dotarea noastră cea mai bună și, după cum vedeți, nu stăm prea bine la capitolul respectiv.

Dar mai este un plus, că abordarea problemelor de sănătate mintală și a acestor persoane în ultimii 10 ani se promovează a fi multidisciplinară. Asta ar însemna că nu doar psihiatrul este în acea echipă, dar și psihologul clinician, dar și psihoterapeutul, asistentul social, asistentele medicale. De aceea este o armată întreagă, care merge să presteze și să ajute, să susțină pacientul cu probleme de sănătate mintală. Și aici cred că avem dublu sau triplu din lucru, că trebuie să învățăm și să instruim mai mulți profesioniști pentru a presta aceste servicii de înaltă calitate.

Moldova 1: Și să motivăm mai mulți studenți de la Medicină să aleagă această ramură, care este una foarte interesantă de altfel. Vă mulțumesc tare mult pentru această intervenție.

Potrivit datelor unui studiu efectuat la finele anului trecut, în Republica Moldova sunt circa 70 de mii de persoane cu probleme de sănătate mintală, inclusiv 31 de mii cu grad de dizabilitate. Alte 5 mii de persoane sunt depistate în fiecare an cu probleme de sănătate mintală severă.

Citește mai mult