Social

Recensământ 2024 // Peste 1,6 milioane de persoane au fost chestionate. Datele BNS

De la începerea recensământului, au fost recenzate circa un milion 128 de mii de locuințe, iar circa un milion 650 de mii de persoane au completat chestionarele. Datele au fost prezentate de Oleg Cara, directorul general al Biroului Național de Statistică, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit directorului BNS, în localitățile rurale se înregistrează un ritm sporit de colectare a datelor, în special în raioanele Anenii Noi, Soroca, Telenești, Călărași, iar în localitățile urbane, se înregistrează ritmuri mai lente de recenzare, în special în Chișinău și Bălți.

Directorul BNS a comunicat că până în prezent au fost înregistrate 20 de incidente în care recenzorii au fost agresați fizic sau verbal.

„În aceste cazuri, recenzorii apelează la 112 pentru a recurge la suportul organelor competente. Mai sunt situații de obstrucționare a activității de recenzare, fie prin intermediul intimidărilor și filmărilor ilicite, fapt care nu se încadrează în limitele legale. Nimeni nu este în drept să împiedice acest proces. (...) Mă adresez respondenților să trateze cu maximă binevoință recenzorii, să le ofere informația necesară, ei realizează o sarcină foarte solicitantă vizitând toate casele ”, a spus Cara.

Totodată, acesta a anunțat în cadrul conferinței de presă că există tentative de răspândire a falsurilor cu privire la recensământ. În acest context, BNS recomandă populației să fie vigilentă și să se informeze doar din surse sigure.

Conform datelor prezentate de șeful BNS, numărul persoanelor care refuză să participe la recensământ este foarte mic, în acest sens a îndemnat populația nerecenzată să „acorde 10 minute interviului care se realizează doar o dată la zece ani”, menționând că există probabilitatea ca recensământul din 2024 să fie „ultimul recensământ clasic”.

„Numărul de refuzuri este de ordinul sutelor. Nu este mare. În continuare nu le calificăm ca refuzuri categorice, până nu epuizăm toate posibilitățile de a convinge oamenii. Au fost lansate proceduri de aplicare a sancțiunilor, în cazurile în care au fost epuizate toate posibilitățile, dar nu sunt multe cazuri. Nu a fost aplicată nicio amendă, dar au fost lansate proceduri de sancționare. Sper că nu vom fi nevoiți să recurgem la această acțiune extremă și contăm pe spiritul civic și participarea fiecărei persoane la recensământ”, a menționat directorul BNS.

Precizăm că recensământul persoanelor și locuințelor a început la 8 aprilie și se va desfășura până la 7 iulie. Acesta este cel mai important exercițiu statistic național care oferă informații demografice. Va dura trei luni, o perioadă mai îndelungată comparativ cu cel din 2014, care s-a desfășurat timp de două săptămâni.

Datele despre persoane și locuințe sunt colectate de peste 4000 de recenzori care folosesc, în premieră, tablete electronice pentru completarea chestionarelor.

Menționăm că persoanele care vor refuza să completeze chestionarele de recensământ și nu vor putea fi convinse prin nicio metodă riscă să fie amendate. Dacă în prima vizită proprietarii nu vor fi găsiți acasă, recenzorii vor putea efectua încă patru vizite la domiciliul acestora.

Citește mai mult