Social

Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale. Recomandările medicului cardiolog

În fiecare an, la 17 mai, este marcată Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale, cu scopul de a sensibiliza populația în privința riscurilor și efectelor tensiunii arteriale crescute. Medicul cardiolog Angela Marina a explicat în cadrul emisiunii „Bună Dimineața” cum putem controla și preveni această maladie, des întâlnită în rândul pacienților.

„Măsurați-vă tensiunea arterială cu acuratețe, controlați-o, trăiți mai mult!” - este sloganul Zilei mondiale de luptă împotriva hipertensiunii arteriale din acest an. În acest context, medicul cardiolog a explicat în ce condiții pacienții trebuie să-și măsoare corect tensiunea.

În primul rând, să găsim un loc calm al camerei, să avem o poziție șezând relaxată, corpul și picioarele bine sprijinite de podea, spatele liber, brațul sprijinit pe masă. Relaxat, măsurăm la un braț, apoi și la al doilea braț, de dorit, ori putem repeta măsurătoarea, încă o dată, după un minut, două, putem face câteva măsurători”.

La nivel global, se estimează că aproximativ 1,5 miliarde de oameni suferă de hipertensiune arterială, jumătate dintre aceștia nu sunt conștienți de faptul că o au și mai puțin de 20% sunt controlați.

În acest sens, specialista recomandă tuturor să ducă o evidență a tensiunii arteriale de la vârsta de 20 de ani.

Pentru că mai ales cei care cunosc că au părinți hipertensivi, există posibilitatea ca fiul sau fiica să moștenească această maladie. Recomandăm cu siguranță măsurarea tensiunii arteriale tuturor, ca să nu scăpăm momentul cumva de instalare a bolii”.

Medicul cardiolog a mai comunicat și despre metodele de intervenție a hipertensiunii arteriale.

Continuăm obligatoriu cu alimentația sănătoasă, reducem cantitatea grăsimilor de proveniență animală, sporim numărul de fructe și legume. La fel, excludem fumatul și consumul abuziv de alcool”.

Această zi este promovată, începând din anul 2005, de Liga Mondială a Hipertensiunii în parteneriat cu Societatea Internațională de Hipertensiune și cu alte organizații.

Ana Stegarescu

Ana Stegarescu

Autor

Citește mai mult