Social

Olimpicii la matematică, medaliați cu bronz și argint, se pregătesc pentru Olimpiada Internațională

Trei liceeni moldoveni au obținut o medalie de argint și două de bronz la Olimpiada Balcanică de Matematică, desfășurată în orașul Varna, Bulgaria. În cadrul emisiunii „Bună Dimineața”, olimpicii la matematică au împărtășit experiențele lor de la concurs și au oferit unele sugestii pentru elevii care vor susține anul acesta examenul de bacalaureat la acest profil.

Este vorba despre Marius Cerlat, elev în clasa a X-a, Timur Degteari, elev în clasa a XII-a, și Alin Popescu, elev în clasa a X-a.

Marius Cerlat, medaliat cu argint, a menționat că este mândru de această performanță și speră ca anii viitori să mai participe și să se descurce la fel de bine.

În cadrul concursului, problemele de combinatorică au fost mai puțin rezolvate de elevi. Anul acesta Republica Moldova s-a întors cu două soluții la rezolvarea acestor probleme. Dintre care, una îi aparține elevului Timur Degteari.

Combinatorica este un subdomeniu din matematică la care trebuie să gândești mai mult logic decât să înveți. Ce m-a ajutat pe mine e că în afară de matematică, mă ocup și cu informatica. Și informatica îți crește logica de tip de gândire combinatoric, presupune și un nivel de imaginație și vizualizare”.

În prezent, elevii se pregătesc să participe și la Olimpiada Internațională la Matematică.

Anul acesta, participăm oficial la o tabără organizată în China, unde vor participa peste 30 de țări din toată lumea și sperăm ca această pregătire să ne ajute”, a spus elevul Alin Popescu.

Olimpicii spun că succesul se atinge doar prin muncă, iar colegilor le recomandă să studieze mult pentru a obține rezultate remarcabile.

În cadrul celei de-a 41-a ediții a Olimpiadei Balcanice de Matematică au participat 137 de elevi din 22 de țări, Republica Moldova fiind reprezentată de șase elevi și doi profesori.

Ana Stegarescu

Ana Stegarescu

Autor

Citește mai mult