Social

Ziua Mondială a Cămășii Naționale Ucrainene „Vîșivanka”, sărbătorită în centrul Chișinăului

În cămăși tradiționale și cu steaguri în mâini. Așa au arătat zeci de ucraineni care au fost prezenți în scuarul catedralei din capitală de ziua mondială a cămășii naționale, numită „Vîșivanka”. Scopul sărbătorii este promovarea tradițiilor și portului popular, iar de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, această acțiune, organizată în multe țări ale lumii, vine în sprijinul rezistenței ucrainenilor în fața agresorului. Printre participanții la evenimentul din scuarul catedralei mitropolitane au fost oficiali moldoveni și ucraineni.

Elena Priseajniuc este originară din orașul ucrainean Vinița. Împreună cu familia a venit în Republica Moldova încă de la începutul războiului și, de atunci, țara noastră le-a devenit a doua casă. Femeia spune că această sărbătoare are o semnificație importantă pentru toți ucrainenii.

Astăzi este o sărbătoare specială pentru noi, după cum vedeți suntem îmbrăcați, de fapt acestea, de exemplu, sunt elemente de port din Moldova. Noi iubim cultura moldovenească și credem că ia dumneavoastră se aseamănă cu Vîșivanka, de aceea participăm la așa evenimente”, a spus Elena Priseajniuc.

Participanții la festival spun că sărbătoresc în fiecare an ziua cămășii naționale.

Noi demonstrăm simbolul nostru protector - Vîșivanka ucraineană. Ea este totul pentru noi, este codul națiunii noastre”.

Astăzi ucrainenii îmbracă Vîșivanka pentru a arăta sprijinul pentru Ucraina, în toată lumea ucrainenii îmbracă Vîșivanka”.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, îmbrăcat și el în cămașă tradițională, a adresat ucrainenilor cuvinte de recunoștință.

Sunteți un exemplu pentru toată lumea, un popor care nu s-a lăsat călcat în picioare, care a demonstrat sie și tuturor că atunci când te lupți pentru pământ, pentru neam, pentru familia ta, nimic nu este imposibil”, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Ziua Costumului Tradițional Ucrainean este sărbătorită în peste 40 de țări și are drept scop promovarea și păstrarea tradițiilor naționale.

Această sărbătoare s-a născut aproape douăzeci de ani în urmă dintr-un flashmob organizat de studenți de la Universitatea din Cernăuți care au hotărât ca într-o zi să vină la lecții într-o cămașă națională în semn de demonstrație că sunt de identitate ucraineană și aparțin de lumea ucraineană”, a relatat ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko.

Pentru noi, Vîșivanka nu este doar cel mai strălucitor simbol al culturii ucrainene, este legătura dintre generații, este codul nostru genetic, este scutul nostru și simbolul protector”, a menționat președintele Congresului Ucrainenilor din Republica Moldova, Dmitri Lekarțev.

La sărbătoarea de astăzi, demonstrăm cămașa noastră națională, care diferă de la o regiune la alta a Ucrainei. Eu port, de exemplu, broderie din zona Borșciv, are mult negru care semnifică suferințele ucrainenilor, din timpuri vechi, din războaie trecute, și mult roșu ce vorbește despre victorie”, a declarat președintele Comunității Femeilor Ucrainene, Valentina Moraru.

Evenimentul, ajuns la cea de-a XI-a ediție, a fost organizat la Chișinău de către Congresul Național al Ucrainenilor cu sprijinul unor organizații internaționale.

Citește mai mult