Social

Studenții de la USMF „Nicolae Testemițanu”, instruiți de militarii americani pentru gestionarea situațiilor de urgență

Timp de cinci zile, studenții din ultimii ani de studii, rezidenții și doctoranzii de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu" sunt instruiți cum să acționeze în caz de calamități și situații de urgență. O echipă de 20 de militari ai Gărzii Naționale din statul Carolina de Nord, Statele Unite ale Americii, vor instrui nu doar studenții, dar și profesorii de la Medicină, cum să asigure primul ajutor medical în situații excepționale, cum să evacueze peroanele rănite și să facă triajul la etapa de spitalizare.

Facebook.com
Sursa: Facebook.com

La activități vor participa 140 de tineri de la catedrele ortopedie și traumatologie, anesteziologie și reumatologie, chirurgie generală, medicină de familie, dar și neurologie.

„Vor instrui cadrele didactice ale Universității de Medicină de la catedrele de profil chirurgical, studenții, medicii rezidenți. Aceste traininguri prevăd atât instruiri teoretice, cât și cursuri practice pe teren cu echipamentul adus de către militari din Carolina de Nord”, specifică profesorul USM „Nicolae Testimițeanu”, Olga Cernețchi.

Studenții participă cu entuziasm la aceste aplicații, la care, spun ei, pot aplica în practică cunoștințele teoretice în ceea ce privește operațiunile de intervenție.

„Am venit aici cu toți colegii rezidenți, tineri specialiști pentru a ne instrui cum să ne descurcăm, să acordăm primul ajutor medical în caz de calamități, în caz de situații excepționale. După părerea mea, este binevenit pentru ca pe viitor să putem face față la diferite situații de urgență”.

„Noi avem anumite circumstanțe geopolitice și noi trebuie să luăm atitudine pentru că asta poate să ne privească și pe noi. Putem să fim și în circumstanțe să ajutăm cetățenii din Ucraina care o să fie evacuați, dacă o să fie luată o decizie”.

Instruirea este organizată de militarii americani în colaborare cu cei ai Armatei Naționale și angajații Ministerului de Interne.

„Modul de acordare a primului ajutor utilizând mijloace contemporane, triajul medical, modul de coordonare a evacuării la locul incidentului până la spitale. Scopul este familiarizarea personalului medical la locul incidentului în situații de pierderi în masa”, menționează colonelul Sergiu Cîrlan.

„Suntem profesioniști medicali, asistente și medici de la "Garda Internațională din Carolina de Nord" și "Garda Națională a Armatei", suntem aici pentru a-i învăța pe studenți despre gestionarea pacienților cu traumatisme și evacuare. Vom vorbi despre gestionarea victimelor în masă și evacuarea imediată din diferite locuri, pentru îngrijire la un nivel înalt”, declară colonelul din Carolina de Nord, Dean Martine.

Pe parcursul săptămânii, vor avea loc și exerciții de simulare a situațiilor de urgentă la unele spitale din țară.

Citește mai mult