Social

Chișinău: Mai multe grădinițe își vor sista temporar activitatea în perioada de vară

În această vară, 117 grădinițe din cele 170 care funcționează în municipiul Chișinău își vor întrerupe, temporar, activitatea, pentru o perioadă cuprinsă între două săptămâni și o lună, în funcție de complexitatea lucrărilor de reparație. Copiii din aceste instituții vor putea frecventa alte grădinițe, aflate în apropiere, în baza unei cereri prealabile depuse de părinți. Anunțul a fost făcut de către șeful adjunct al Direcției educație tineret și sport a Primăriei Chișinău, Andrei Pavaloi.

„Cele mai multe dintre instituții, își vor sista activitatea pe parcursul lui iulie, dat fiind faptul că în această perioadă frecvența copiilor este destul de scăzută în proporție de 30-40%. Sistarea activității intervine și în contextul în care personalul angajat urmează să meargă în concediile anuale. În același timp, avem și perioada în care facem reparații cosmetice pentru a pregăti instituțiile de buna funcționare începând cu 1 septembrie a acestui an”, a menționat Pavaloi.

Grădinița numărul 182 din sectorul Botanica al capitalei se va închide pe 30 de zile lucrătoare, în perioada 3 iunie-12 iulie. Directoarea instituției, Silvia Andreicenco spune că a găsit o oportunitate pentru părinții care muncesc, iar copii vor putea frecventa o grădiniță din apropiere. Astfel, din 284 de copii doar 28 vor merge la o altă grădiniță, timp în care în instituție vor fi efectuate lucrări de reparație.

„În perioada acesta urmează să facem igienizarea încăperilor, să facem reparații curente. Anul acesta am planificat în șase grupe să schimbăm linoleumul, în grupe, în vestiar. Suntem în conlucrare cu grădinița vecină, ne împărțim, într-un an noi noi mergem în prima jumătate a verii, în al doilea an ne schimbăm, a menționat Silvia Andreicenco.

Părinții cu care am discutat spun că deși este un disconfort încearcă să găsească o soluție astfel încât micuții să fie în siguranță.

VOX:

„Cred că nu este o decizie corectă, părinți activează, lucrează, să facă bani să întrețină familia, trebuie să activeze grădinițele și copii trebuie să fie în siguranță. La noi grădinița nu se închide pe timp de vară, nu am așa probleme dar cu băiatul mai mare a mers la bunici”.

„Căutăm soluții pentru că grădinița tot trebuie să aibă condiții, vrem să fie în condiții adecvate, să fie curat, să fie reparații”.

În municipiul Chișinău sunt 170 de instituții de învățământ preșcolar, în care activează 1.557 de grupe cu un contingent de peste 38 de mii de copii.

Citește mai mult