Social

Mai multe oportunități, pentru nouă studenți de la USM. Tinerii, ghidați de formatori BBC, vor învăța meseria de jurnalist într-un stagiu la TRM

Nouă studenți de la Facultatea de Jurnalism a Universității de Stat din Moldova au început azi instruirile în cadrul unui stagiu de practică la Compania „Teleradio-Moldova”. Aceștia vor avea posibilitatea să lucreze cot la cot cu jurnaliștii din cadrul instituției publice și vor putea învăța din specificul fiecărui departament: televiziune, radio, multimedia și redacția integrată de știri. Durata stagiului este de trei luni, perioadă în care tinerii vor beneficia și de o bursă competitivă. Instruirea are loc în cadrul unui proiect finanțat de către Guvernul Marii Britanii, prin intermediul Fondului pentru buna guvernare, în colaborare cu BBC Media Center.

Cei nouă stagiari au vizitat astăzi redacția integrată de știri și cele tv, radio și multimedia, unde s-au familiarizat cu condițiile în care vor activa în următoarele trei luni. Printre ei, este și Adriana Ursachi, studentă în anul doi. Ea spune că visul de a ajunge să muncească în televiziune capătă contur grație acestui stagiu.

„Abia aștept să încep acest stagiu, sunt sigură că îmi va oferi o experiență de neuitat, de la care voi avea ce învăța pentru cariera mea”, a spus Adriana Ursachi.

Iar Alina Chiperi, studentă în anul trei, deja a început să cunoască lumea radioului, după ce a fost acceptată să muncească part-time la Radio Moldova. A aplicat la programul de stagiu pentru a învăța cât mai multe despre meserie de la profesioniștii noștri, dar mai ales de la cei de la BBC.

„Pentru mine ar fi folositor să aflu lucruri noi, mai ales că învățăm de la BBC. Pentru mine, BBC este cea mai bună instituție media care există și m-am gândit să profit de această șansă”, a afirmat Alina.

Programul de stagii pentru cei nouă studenți este realizat în cadrul unui proiect comun cu BBC Action și este susținut de Guvernul Marii Britanii. Proiectul a fost lansat acum un an, cu investiții de 23 de milioane de lei. În cadrul vizitei la Compania „Teleradio-Moldova”, ambasadoarea Marii Britanii acreditată în țara noastră, a menționat contribuția semnificativă a Regatului Unit în procesul de consolidare a democrației din Republica Moldova, inclusiv prin încurajarea unei mass-media proactive și independente.

„Media independentă este un ingredient esențial pentru democrație. Presa independentă poate cere socoteală guvernelor, businessului și poate explica populației ce se întâmplă. Este o sursă de informație independentă, verificată. În acest mod oamenii pot înțelege mai bine ce se întâmplă și pot pune întrebările corecte despre ce se întâmplă în țara lor”, a menționat Fern Horine, ambasadoarea Regatului Unit în Republica Moldova.

La rândul lui, directorul general al Companiei „Teleradio-Moldova”, Vlad Țurcanu, a accentuat cât de importantă este legătura pe care aceste stagii le creează între viitorii specialiști și echipele de jurnaliști cu experiență. Anume acest liant, în opinia lui Vlad Țurcanu, poate schimba produsul mediatic, dar și publicul-țintă.

„Toate laolaltă vor constitui o experiență care ne dorim să fie unică, alături de BBC cu care realizăm un program. Asemenea experiențe sunt un semnal și pentru societatea noastră că Teleradio își ia în serios misiunea publică și își dorește să devină o instituție de referință în spațiul audiovizual”, a afirmat Vlad Țurcanu.

Rectorul Universității de Stat din Moldova, Igor Șarov, a salutat investițiile conducerii serviciului public de radiodifuziune și televiziune în capitalul uman și speră că acest stagiu îi va impulsiona pe studenți să aleagă meseria de jurnalist.

„Văd că acest proiect va oferi multiple oportunități, în care nouă studenți de la Universitatea de Stat din Moldova vor avea posibilitatea pentru 12 săptămâni să activeze în cadrul Companiei ”Teleradio-Moldova” și să preia de aici experiența atât a BBC-ului, cât și a colegilor de la ”Teleradio-Moldova”. Această investiție în studenți, după mine, este una foarte importantă”, a spus Igor Șarov.

În cadrul stagiului la Compania „Teleradio-Moldova”, studenții vor fi ghidați timp de două săptămâni de către un grup de jurnaliștii și formatori de la BBC Media Action.

„Sper că aici, în această încăpere, se află viitoarea generație a jurnaliștilor, a oamenilor care vor responsabiliza guvernarea, care vor susține democrația în Republica Moldova”, a menționat David Hayward Key.

Trainingurile se vor desfășura zilnic, la sediul Companiei „Teleradio-Moldova”, în perioada 20-31 mai. După care studenții grupați câte trei vor lucra cot la cot cu reporterii și prezentatorii radio, tv și în redacția integrată de știri, care include și multimedia. Toți participanții vor primi certificate de participare, iar la finalul programului, în cadrul unei ceremonii, vor fi premiate cele mai bune știri produse de stagiari, pentru fiecare platformă.

Citește mai mult