Social

Pro sau contra? Opiniile studenților privind ideea fuzionării USM cu UTM

Ideea fuzionării Universității Tehnice cu Universitatea de Stat din Moldova este salutată de studenți, pentru că, spun ei, le-ar aduce beneficii, inclusiv prin dezvoltarea mediului concurențial. Totuși, unii tineri se opun, deoarece consideră că cele două instituții ar avea profiluri diferite, iar concurența la admitere ar putea fi mult prea mare. Rectorii universităților vizate mizează pe crearea unei singure instituții și au convingerea că aceasta va fi puternică și competitivă. Totuși, necesitatea comasării universităților reiese și din numărul în descreștere al studenților, de altfel, o consecință migrației, atenționează psihologii.

„Dacă e să ne gândim logic, ar fi o idee destul de bună. Cred că concurența între facultăți ar crește și nota generală de intrare la o facultate specifică tot ar crește, ceea ce ar motiva mai mulți elevi să aibă note mai mari la Bacalaureat, precum și să-și mențină bursa de la universitate.”

„Trebuie să fie totul în așa fel ca să existe loc pentru toți, săli de cursuri și, de dorit, parcări. Nu văd nimic rău în comasare, important e ca profesorii să ofere acea informație necesară tuturor studenților.”

„Comasarea cu o universitate în care se predă arhitectura și un pic obiecte diferite decât aici, eu cred că nu este o idee bună. Cred că ar trebui să rămână Universitatea Tehnică a Moldovei, așa cum a fost, pentru că este o universitate foarte bună pe planul tehnic, iar noi ne ocupăm un pic cu altceva”.

„Părerea mea este neutră. Cred că cel mai important e să rămână un nivel bun de educație. Chiar nu contează cum se va numi instituția, important e ca instruirea să fie bună.”

„La Universitatea Tehnică există facultăți care la noi nu sunt, astfel vom avea un număr mai mare de facultăți. Acesta e un plus. La fel, avem profesori care predau și la Universitatea Tehnică, va fi o bună colaborare, schimb de experiență, care, la fel, este un plus.”

„Să avem numai plusuri din astea, gen cabinete sau, de exemplu, calculatoare, care aici, în USM, nu sunt, pot să se regăsească la UTM, până la urmă e universitate tehnică.”

*„Nu cred că e o idee bună, pentru că va fi concurență mare la admitere, încă mai înaltă.” *

„Foarte puțini studenți cu profil real sunt la noi la universitate și ar fi foarte bine să se comaseze, să avem mai mulți studenți.”

Este pentru prima dată când o astfel de inițiativă este lansată de administratorii instituțiilor de învățământ, a precizat rectorul USM, Igor Șarov, în cadrul emisiunii „În Context”, de la Moldova 1.

„Vrem o universitate puternică sau vrem universități puternice care să fie competitive la nivel european? Ele trebuie să corespundă tuturor rigorilor. (...) Noi suntem în faza începutului discuțiilor, atunci când s-au desemnat echipele din partea celor două universități”, a declarat rectorul USM.

Procesul de fuzionare, în opinia lui Igor Șarov, este inevitabil în condițiile în care numărul de studenți este tot mai mic. „În condiții de descreștere (n. r. - a numărului de studenți), este necesară o gestionare mai eficientă a banului public și această reformă este una inevitabilă.”

Indicatorii înalți ai migrației întotdeauna duc la niște consecințe în toate sferele, în toate domeniile sociale, inclusiv în învățământ, susține psihologul Zinaida Gribincea.

„Cel mai dificil lucru care se poate întâmpla este atunci când are loc exodul de creiere, totuși capitalul uman trebuie să fie păstrat, pentru a construi în continuare, pentru a implementa reforme. Dacă facem o analogie cu teoria geamurilor sparte, atunci când se sparge primul geam și nu se iau măsurile potrivite, riscăm să se spargă sau să se închidă alte geamuri. În acest sens, cred că e nevoie de implicarea autorităților, specialiștilor în domeniu pentru politici consecvente, politici constructive, care să mențină oamenii acasă”, a explicat psihologul.

În opinia ministrului Educației și Cercetării, Dan Perciun, comasarea ar însemna o competitivitate sporită pe plan internațional și în special în spațiul românesc. „Dar aici este important să fie discuții, să înțeleagă lumea beneficiile. Nu cred că este grabă în acest proces. Orice schimbare întotdeauna este dificilă și generează un sentiment de anxietate și necesită discuții și explicații și este îmbucurător că dumneavoastră vă asumați acest proces”, a declarat Dan Perciun, în cadrul unei ședinței comune a Consiliului Rectorilor cu Ministerul Educației și Cercetării.

Scăderea drastică a numărului de studenți din Republica Moldova o arată și datele statistice. Dacă în anul de studii 2005-2006 numărul acestora era puțin peste 126 de mii, anul trecut, acesta a ajuns la peste 56 de mii.

În Republica Moldova sunt 21 de instituții de învățământ superior, dintre care 13 publice și opt private.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult