Social

Astronomii români au descoperit noi stele variabile cu numele Bârlad: „Cercetarea stelelor continuă”

Astronomii din România au descoperit 30 de stele variabile, ce vor purta numele orașului Bârlad. Muzeograful Dumitru Ciprian-Vîntdevară, a relatat în cadrul emisiunii „Bună Dimineața” că activitatea de cercetare a stelelor continuă. Iar unul din scopurile propuse este să descopere și planete care se învârt în jurul altor stele, să deslușească misterele Universului.

Expertul în științe ale Universului a precizat că noile descoperiri se datorează unei munci intense.

Pe lângă faptul că folosim telescopul pentru cercetare științifică, noi am reușit să realizăm și un soft, un program care ne ajută să analizăm imaginile noastre automat. Și cred că așa ne putem explica numărul mare de noi stele variabile cu numele Bârlad, care au apărut așa deodată pe cer”.

Potrivit specialiștilor, există mai multe tipuri de stele variabile și acestea își schimbă strălucirea în timp.

Trebuie să fac precizarea că nu am descoperit eu stelele pe cer, stelele erau acolo, erau descoperite. Numai că noi le-am identificat o caracteristică mai deosebită, care nu se știa, faptul că ele erau variabile. Și în felul acesta, le-am mai dat încă un nume suplimentar, numele orașului Bârlad”.

Astronomii estimează că pe viitor numărul stelelor cu numele Bârlad va fi mult mai mare, pentru că procesul de cercetare și confirmare nu s-a încheiat încă. Mai sunt în analiză încă cel puțin 30-40 de alte noi stele variabile.

Ana Stegarescu

Ana Stegarescu

Autor

Citește mai mult