Social

IGSU: Peste 2600 de hectare de vegetație uscată, mistuite de flăcări de la începutul anului

Peste 2600 de hectare de teren au fost mistuite de flăcări de la începutul anului. Potrivit Inspectoratului General al Poliției, în perioada anunțată, Inspectoratul pentru Protecția Mediului și Inspectoratele de Poliție au aplicat amenzi în valoare de 289 550 de lei și au întocmit 25 de procese-verbale cu aplicarea a 1 000 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității. Sancțiunile au fost aplicate în raioanele Bălți, Soroca, UTA Găgăuzia, Edineț, Cahul, Glodeni, Drochia, Dubăsari, Sângerei, Râșcani, Fălești, Ungheni și în Chișinău.

Angajații IGSU continuă informarea și avertizarea populației în toate regiunile R. Moldova la capitolul riscurilor legate de producerea incendiilor de vegetație și sancționările aplicabile în cazul aprinderii intenționate a deșeurilor menajere și terenurilor cu iarbă uscată.

În urma activităților de prevenire desfășurate de către angajații IGSU au fost avertizate 120 750 de persoane.

În context, IGSU menționează că, în condiții de temperaturi ridicate și umiditate redusă, riscul producerii și răspândirii focarelor de ardere a vegetației uscate pe arii extinse este unul major. Astfel, IGSU amintește repetat cetățenilor că incendiile de vegetație prezintă un pericol iminent pentru sectorul locativ, mediul înconjurător, viața și sănătatea oamenilor.

Populația este îndemnată să nu aprindă vegetația uscată, gunoiul menajer și stufărișul, dar și să evite utilizarea focului deschis pentru igienizarea gospodăriilor. Oamenii sunt îndemnați să nu arunce mucuri de țigară, chibrituri sau alte obiecte aprinse pe suprafețe de iarbă uscată, în preajma spațiilor forestiere și terenurilor agricole.

Citește mai mult