Produsele electronice, pe primul loc la capitolul exporturi
Produsele electronice sunt pe primul loc la capitolul exporturi pe care le face țara noastră. Anul trecut, 15 la sută din volumul total de exporturi au constituit anume electronicele. Datele au fost prezentate în cadrul Forumului Moldova Eletronics care a ajuns la cea de-a treia ediție. Evenimentul a adunat sub același acoperiș companiile care activează în domeniul industriei electronice, experți internaționali, dar și reprezentanți ai mediului academic care instruiesc viitori ingineri.
În anul 2021, Gheorghe Ghirjev a fondat o companie care se ocupă de softuri și harduri pentru industria automobilistică. Firma acestuia numără 20 de angajați și lucrează doar pentru companii din România. În următorii ani, întreprinderea speră să se extindă și pe piața din Germania, în condițiile în care softurile pe care le produce sunt utilizate în mare parte pentru mașini germane.
„Facem parte de plăcuță sau partea necesară în cazul în care tu ai o placă electronică pe care trebuie s-o programezi. Asta și este drive-ul la ceva, ea conduce o parte din automobil, poate fi și o parte dintr-un sistem de aer condiționat. Iar noi facem partea de software care e pusă peste acest hard”, a declarat Gheorghe Ghirjev, fondatorul unei companii în domeniul software.
Iar Alexandru Artene lucrează de șapte ani într-o companie de electronice din România. Mai exact, el împreună cu angajații săi produce diverse aplicații pentru mașinile electrice.
„Noi dezvoltăm produse pentru mașinile electrice care urmează să fie integrate în mașinile finale ale producătorilor finali de mașini. Avem și o fabrică situată la Brașov, unde producem echipamente electrice”, a declarat Alexandru Artene, project manager, companie de electronice.
Potrivit Agenției de Investiții, tramvaiele din peste 170 de orașe din întreaga lume funcționează anume pe sisteme electronice produse în Republica Moldova. Unul dintre aceste orașe este și San Francisco din California.
„Ani la rând, anume electronica crește, și crește destul de semnificativ, din 2022 până în 2023, noi am avut o creștere de aproximativ 18 la sută a sectorului. Și asta în condițiile în care economia nu neapărat a crescut foarte mult, PIB-ul a crescut sub un procent, această creștere la electronice este foarte importantă”, a declarat directoarea Agenției de Investiții, Natalia Bejan.
Prim-ministrul Dorin Recean a declarat că domeniul electronic este unul strategic pentru Republica Moldova, iar potențialul în acest sector este unul imens.
„Integrarea țării noastre în Uniunea Europeană aduce beneficii semnificative sectorului electronic, prin facilitarea accesului la noi piețe, tehnologii avansate și parteneriate valoroase. Apropierea de standardele europene va impulsiona dezvoltarea industriei noastre și va aduce investiții importante în acest sector”, a declarat premierul Dorin Recean.
În prezent, în țara noastră în industria electronică activează aproximativ 210 companii, iar 80 la sută dintre acestea sunt locale și fondate de către investitori din Republica Moldova. Acestea numără și 13 mii de angajați. Industria electronică este un sector de perspectivă privind contribuția la PIB, crearea locurilor de muncă, dar și atragerea investițiilor străine.