Economic

Ministrul Dumitru Alaiba: Vedem tot mai multe semne de revigorare a economiei Republicii Moldova

Economia Republicii Moldova, afectată direct de războiul declanșat de Federația Rusă în țara vecină, Ucraina, începe să se redreseze. Declarația a fost făcută de vicepremierul Dumitru Alaiba, tot el ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării. Potrivit oficialului, primele semne „de revigorare” au apărut încă din toamna anului 2023, grație investițiilor private și creșterii producției industriale.

„Timpul pentru economie nu a fost cel mai bun până recent, însă ceea ce bucură este că, începând cu noiembrie,, anul trecut, vedem tot mai multe semne de revigorare. Și o să vă dau un exemplu. Investițiile private, adică investițiile companiilor moldovenești, în primul trimestru al anului 2024 sunt în creștere cu 12% față de perioada anterioară. Este prima creștere de la începutul războiului. Investițiile în ianuarie-februarie au fost plus 10% față de aceeași perioadă a anului trecut. Din nou, prima creștere a industriei de la începutul războiului. Creditarea anume pentru investiții este pe plus. (…) Inflația a scăzut semnificativ, dobânzile au scăzut semnificativ. Prețurile la energie, care este o componentă importantă pentru economie, s-au mai normalizat. Agricultorii se orientează masiv spre piețele din UE”, a declarat ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi”, de la TVR Moldova.

Oficialul a salutat exporturile în creștere și fără precedent ale fructelor produse în Republica Moldova pe piața europeană și a vorbit despre necesitatea de a continua reformele, inclusiv în domeniul justiției, ca fiind una din soluțiile „pentru toată economia”.

„Toate astea evident că nu sunt nici pe aproape sfârșitul acestei lupte. Este doar începutul, pentru că noi suntem foarte conștienți că Republica Moldova are nevoie de mult mai mult decât acea creștere de 0,7% din PIB în anul 2023. Important este să nu lăsăm mâinile în jos și să continuăm reformele, pentru că sunt soluția pentru toată economia”, a mai declarat Dumitru Alaiba.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în anul 2023, Republica Moldova a înregistrat o creștere economică de 0,7%, comparativ cu anul 2022. Pentru comparație, în anul 2023, România a înregistrat o creștere economică de puțin peste 2%, iar Ucraina, țară aflată în război, a avut o creștere economică de 5,3%, scrie IPN.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult