Economic

Strategia Națională de Dezvoltare Economică 2030, aprobată de Guvern

Autoritățile își doresc o creștere economică accelerată, crearea unui mediu prietenos pentru antreprenori și investitori, dar și stimularea industriei inovatoare. În acest sens, executivul a aprobat Strategia Națională de Dezvoltare Economică 2030, un document care va ghida Republica Moldova spre o economie prosperă. Strategia țintește o creștere anuală a Produsului Intern Brut de opt la sută.

„Strategia prevede extinderea, diversificarea sectorului de servicii cu valoare adăugată pentru export, stimularea industriei inovatoare bazate pe produse tehnologic complexe și cu o valoare adăugată înaltă. Sectorul privat, de la întreprinderi mici și mijlocii până la marile companii, va beneficia de avantaje semnificative în urma creării unui mediu de afaceri mai stabil și mai competitiv”, a declarat Dumitru Alaiba.

La elaborarea Strategiei au fost luate în considerare recomandările din Raportul de extindere a Uniunii Europene din 2023. Acestea susțin planificarea echilibrată și realistă în raport cu resursele și necesitățile socio-economice și țin cont de experiențele anterioare de planificare strategică. Precizăm că Strategia va fi implementată de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, în calitate de autoritate responsabilă de elaborarea politicilor în domeniul economic.

Citește mai mult