Economic

Trandafirul din Moldova cucerește Europa și Asia. În ultimii doi ani, țara noastră a exportat peste 3,5 milioane de butași

Pe parcursul ultimilor doi ani, Republica Moldova a exportat peste 3 522 000 de butași (material săditor) de trandafir. Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, principalele țări de export sunt Ucraina, Belarus, Letonia, Turcia, Polonia, România, Lebanon, Uzbekistan. Agricultorii din satul Dobrogea Veche, raionul Sângerei, sunt unii dintre cei mai activi producători de puieți de trandafir din țară.

Operatorii economici din localitatea menționată au reușit, în ultimii trei ani, să exporte o cantitate de peste 570 000 de butași. Doar în primele luni ale anului 2024 din regiune s-au exportat aproximativ 163 000 de puieți.

Accesul pe piețe noi reprezintă o oportunitate semnificativă inclusiv pentru producătorii de puieți de trandafir, astfel, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a obținut în 2022 dreptul Republicii Moldova de a exporta puieți de trandafir și în Uzbekistan.

Reprezentanții instituției menționează că, datorită rezultatului cooperării, la nivel tehnic, între Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Comisia Europeană, a schimbului de informații, a discuțiilor pentru argumentarea riscurilor fitosanitare, Republica Moldova în anul 2022 a obținut dreptul să exporte pe piața UE materialul săditor de nuc și măr, iar în 2024, materialul săditor din genul Prunus L. (prun, vișin, cireș etc.).

Citește mai mult