Economic

Prima unitate de producere a cărnii de pasăre din R. Moldova a obținut dreptul de export în UE

A fost aprobată prima unitate din Republica Moldova cu drept de export al cărnii de pasăre proaspătă, în stare refrigerată și congelată pe piața Uniunii Europene. Este vorba despre o avicolă din localitatea Grătiești, municipiul Chișinău. Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), dreptul a fost obținut datorită implementării standardelor în domeniul siguranței alimentelor și în baza garanțiilor din partea ANSA.

Directorul avicolei desemnate, Grigore Cojocaru, susține că instituția sa a investit în ultimii șapte ani resurse financiare pentru a moderniza întreprinderea. Acesta mai spune că este pregătit să exporte, deocamdată în cantități mici, deoarece piața de comercializare a puilor este limitată:

„În urma verificărilor experților europeni, am fost aprobați, avem toate șansele și corespundem cerințelor. Suntem gata pentru export, fiindcă noi, cantitativ, nu putem face concurență producătorilor din Uniunea Europeană și alte țări, dar calitativ, avem toate șansele”.

Potrivit datelor statistice, în ultimul deceniu exportul de carne și organe comestibile a scăzut practic de zece ori - de la 35 de milioane de dolari în 2014, la 3,8 milioane în 2022. Doar o parte nesemnificativă a ajuns pe piața comunitară, dar în creștere ușoară de la an la an - de la mărfuri din categoria respectivă în valoare de 24,3 mii de dolari în 2020, la 116 mii de dolari în 2022.

Menționăm că, din data de 30 aprilie 2024, producătorii de carne de pasăre pot exporta produsul pe cea mai extinsă piață din lume cu condiția că respectă cerințele sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor conform legislației din Uniunea Europeană.

Amintim că, în martie anul trecut, Republica Moldova a obținut, în premieră, dreptul să exporte în Uniunea Europeană carne procesată de pasăre și ouă de consum.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor menționa atunci că decizia UE a demonstrat că sistemul național de control oficial este recunoscut de Bruxelles.

Sursa citată a precizat că procesul de obținere a dreptului de export în UE a produselor respective din Republica Moldova a fost unul complex și de durată, fiind precedat de un schimb amplu de informații și consultări tehnice, misiuni de audit atât în ​​regim on-line, cât și cu prezență fizică.

Citește mai mult