Politic

Deputații blocului „Victorie”, interziși la ședințele plenare, protestează la Parlament

UPDATE: Deputații blocului Victorie, interziși la următoarele cinci ședințe plenare ale Legislativului, au încercat să intre în sala de ședințe, însă au fost blocați de serviciul de protecție și pază de stat.

Moldova 1
Sursa: Moldova 1

UPDATE: Deputații blocului Victorie, afiliați lui Șor, anunță inițierea procedurii de demitere a președintelui Parlamentului, Igor Grosu. „În fața dumneavoastră semnăm inițiativa legislativă privind demiterea președintelui Parlamentului și o vom transmite colegilor din blocul Comuniștilor și Socialiștilor”, a declarat Marina Tauber.

Vadim Fotescu: „vom continua lupta noastră: atât prin proteste pașnice, cât și în parlament, unde vom încerca să inițiem procedura de demitere a lui Igor Grosu!

Menționăm că Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a părăsit sala plenară, în semn de protest, față de „atacurile sistematice față de deputați”. Opoziția parlamentară l-a acuzat pe speakerul Igor Grosu că ar îngrădi dreptul la exprimare al deputaților și au propus introducerea pe ordinea de zi a unui proiect prin care își exprimă votul de neîncredere față de activitatea președintelui Parlamentului.

Știrea inițială:

Mai mulți membri și simpatizanți ai blocului „Victorie”, afiliat grupării Șor, organizează un protest anti-guvernare în fața Parlamentului. La manifestație participă inclusiv deputații care au primit interdicția de a participa la următoarele cinci ședințe plenare.

Atmosfera din fața Parlamentului este tensionată, iar protestatarii scandează lozinci împotriva guvernării și a deciziei luate de Legislativ.

Marina Tauber a declarat că deputații vor încerca să intre la ședința plenară care se desfășoară la această oră.

Amintim că în cadrul ședinței plenare de joi, 13 iunie, s-a decis ca deputații afiliați oligarhului fugar Ilan Șor să nu participe la următoarele cinci ședințe ale Legislativului. Decizia a fost aprobată de deputații partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate la propunerea președintelui Legislativului, Igor Grosu, după ce cei șapte parlamentari au blocat timp de mai multe ore tribuna centrală din plen și au refuzat să o deblocheze, la cererea speakerului.

Precizăm că Guvernele Statelor Unite ale Americii (SUA), Canadei și al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord au avertizat autoritățile de la Chișinău despre tentativele Kremlinului de a influența rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, care urmează să aibă loc în toamna anului 2024. Într-o declarație comună, făcută publică pe 13 iunie, cele trei guverne și-au exprimat întreaga susținere pentru guvernarea de la Chișinău și au îndemnat Moscova să renunțe la eforturile de a submina democrația Republicii Moldova.

Citește mai mult