Politic

Comuniștii și socialiștii au părăsit plenul Parlamentului în semn de protest. Bătrîncea: „Sistematic, deputații sunt atacați”

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au părăsit sala plenară, în semn de protest, față de „atacurile sistematice față de deputați”. Cea mai mare opoziție parlamentară l-a acuzat pe speakerul Igor Grosu că ar îngrădi dreptul la exprimare al deputaților și au propus introducerea pe ordinea de zi a unui proiect prin care își exprimă votul de neîncredere față de activitatea președintelui Parlamentului. Igor Grosu a refuzat să supună propunerea votului, în condițiile în care ordinea de zi a fost votată în ședința din 13 iunie, întreruptă după ce un grup de deputați afiliați lui Șor au blocat zeci de minute în șir tribuna centrală. Acesta a sugerat BCS să facă propunerea la următoarea ședință a Parlamentului.

„Nu mai putem omite aceste situații. Considerăm că s-a creat o situație deosebit de neplăcută, chiar gravă, în legătură cu încălcarea pluralismului de opinie. (…) Considerăm că au loc sistemic atacuri la adresa deputaților, diferite calificări, comentarii, ceea ce încalcă Regulamentul Parlamentului. (…) BCS propune introducerea pe ordinea de zi a proiectului privind exprimarea votului de încredere pe motiv ca în plenul Parlamentului sistematic deputații sunt atacați, se încalcă pluralismul de opinie. Rugăm includerea acestui proiect. Este înregistrat în dimineața de astăzi în parlament”, a declarat vicepreședintele Parlamentului, socialistul Vlad Bătrîncea.

„Încredere deja mi-a fost… Ați spus de încredere, am auzit foarte bine, trebuia repetiție de făcut cum trebuie. (…) Ordinea de zi pentru ziua de azi a fost votată ieri, de aceea mai faceți antrenamente și la ședința viitoare propuneți frumos, la biroul permanent sau în ședință în plen, dar nu-mi mai exprimați încrederea voi, vă rog, eu deja o am. Mergem mai departe…”, a declarat, în replică, speakerul Igor Grosu.

Precizăm că ședința din 13 iunie a Parlamentului a fost întreruptă și amânată pentru astăzi, 14 iunie, după ce șapte deputați afiliați blocului „Victorie”, constituit la Moscova de oligarhul fugar Ilan Șor, au blocat tribuna centrală a Parlamentului timp de aproape o oră. În consecință, Parlamentul le-a interzis parlamentarilor-protestatari să participe la cinci ședințe plenare consecutiv.

„Vom acționa foarte hotărât de fiecare data când cei certați cu legea, care lucrează pentru statul agresor – Federația Rusă – vor încerca să perturbe ședințele unde votăm legi în interesul oamenilor noștri și pentru parcursul ales de noi”, a declarat speakerul Igor Grosu, în timp ce deputații sancționați l-au acuzat de oprimarea dreptului la exprimare și etichetări.

În ajun, Asociația „Promo-LEX” a îndemnat parlamentarii să respecte Regulamentul Parlamentului și a atenționat asupra comportamentului unor deputați care au proferat în cadrul ședinței plenare insulte și acuzații grave la adresa altor deputați. Promo-LEX califică acțiunile acestora ca fiind „inacceptabile”.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult