Internațional

Zeci de ucraineni care încercau să treacă ilegal granița, arestați la frontiera cu România și R. Moldova

Grănicerii din regiunea sudică Odesa, care se învecinează cu Republica Moldova și România, au declarat că au descoperit vineri 41 de cetățeni ucraineni din 12 regiuni care încercau să fugă într-un camion destinat transportului de cereale. Bărbații încercau să iasă ilegal din țară, în urma unei campanii agresive de recrutare militară, pentru a lupta împotriva trupelor ruse invadatoare, scrie thedefensepost.com.

digi24.ro
Sursa: digi24.ro

„Au fost întocmite rapoarte administrative împotriva încălcătorilor, iar în ceea ce privește cei doi inculpați implicați în organizarea contrabandei, aceștia se confruntă cu răspundere penală”, se spune într-o declarație.

Luna trecută, Kievul a introdus o nouă legislație controversată menită să completeze rândurile armatei după mai mult de doi ani costisitori de război și avansurile rusești în est.

Bărbaților ucraineni cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani le este interzis să părăsească țara de la invazia rusă.

În februarie, grănicerii au spus că au oprit 38 de bărbați ucraineni care încercau ilegal să treacă în Ungaria vecină și că „contrabandiștii” au cerut între 4.500 și 8.500 de dolari de la fiecare persoană.

Serviciul de grăniceri nu a precizat dacă bărbații încercau în mod special să evite mobilizarea, dar noile eforturi de a întări armata au insuflat teamă.

Rețelele sociale au fost inundate în ultimele săptămâni cu filmări amatoricești, arătând bărbați ucraineni fiind luați cu forța de pe stradă de către ofițerii de recrutare și primind un potop de abuzuri.

Nemulțumirea față de extinderea campaniei de recrutare a fost alimentată de rapoarte conform cărora unii bărbați ucraineni au plătit mită pentru a evita să fie recrutați.

De la începutul războiului în februarie 2022, autoritățile de frontieră spun că au descoperit cadavrele a 35 de persoane care au decedat încercând să traverseze râul Tisa la granițele Ucrainei cu Ungaria și România.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult