Cultură

Se împlinesc 135 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu

Astăzi, 15 iunie, se împlinesc 135 de ani de la trecerea în eternitate a marelui poet național Mihai Eminescu. La Chișinău au loc mai multe manifestări speciale pentru a aduce un omagiu Luceafărului poeziei românești.

Potrivit Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău, evenimentul începe cu depuneri de flori la bustul lui Mihai Eminescu din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”.

Ceremonia de comemorare va continua la Casa Scriitorilor, pe strada 31 august 1989, cu depunere de flori la monumentul poetului. Aceasta va fi urmată de evocări și un recital poetic susținut de membrii Uniunii Scriitorilor din Moldova și ai Filialei Chișinău a USR, oferind un moment de reflecție asupra vieții și operei lui Eminescu.

În Holul cu Oglinzi al Casei Scriitorilor, Val Butnaru, Iulian Ciocan, Nicolae Negru, Maria Pilchin și Monica Babuc vor participa la o dezbatere literară moderată de Teo Chiriac, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova și al Filialei Chișinău a USR. Dezbaterea va explora relevanța și impactul publicisticii lui Eminescu în contextul contemporan, aducând în discuție aspecte esențiale ale gândirii și scrierilor sale.

Studenții Facultății Artă Teatrală, Coregrafică și Multimedia din cadrul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice vor citi fragmente din publicistica lui Eminescu, aducând astfel în prim-plan vocea tânără a literaturii române.

Născut pe 15 ianuarie 1850, la Botoșani, Mihai Eminescu a lăsat o operă de o valoare incontestabilă, recunoscută atât în spațiul românesc, cât și pe întreg continentul european, scrierile sale rămânând de o actualitate surprinzătoare.

Luceafărul poeziei românești a decedat pe 15 iunie 1889, la vârsta de 39 de ani, la București. Eminescu este înmormântat în Cimitirul Bellu din capitala României.

Citește mai mult