Politic

Președinta Comisiei Europene despre începerea negocierilor de aderare la UE: Un pas imens pentru R. Moldova și Ucraina

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a adresat un mesaj de felicitare pentru Republica Moldova și Ucraina, după ce s-a anunțat că pe 25 iunie încep negocierile de aderare cu Uniunea Europeană (UE). Potrivit oficialei, acesta este un pas imens pentru ambele țări. Președinta Maia Sandu, dar și mai mulți lideri europeni au salutat începerea acestor negocieri.

„Felicitări Ucrainei și Moldovei. Acesta este un pas imens înainte în călătoria voastră către UE. Comisia Europeană va fi alături de voi la fiecare pas”, a menționat Ursula von der Leyen, pe platforma X.

Și președinta Maia Sandu a scris pe rețeaua X că începerea negocierilor cu Uniunea Europeană reprezintă un pas semnificativ către UE și către o Europă mai puternică și unită.

„Sunt încântată să salut anunțul Președinției belgiene a UE referitor la primele conferințe interguvernamentale cu R. Moldova și Ucraina pe data de 25 iunie. Este un pas semnificativ în calea Moldovei către Uniunea Europeană și către o Europă mai puternică și unită”, a notat Maia Sandu.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a spus că liderii europeni își respectă promisiunile, iar președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a dat asigurări că instituția pe care o conduce va continua să lucreze îndeaproape cu ambele țări în vederea aderării.

Noutatea a fost salutată și de ambasadorul Uniunii Europene în R. Moldova, Janis Mazeiks, iar ambasadoarea țării noastre în Uniunea Europeană, Daniela Morari, a mulțumit Președinției belgiene pentru „intermedierea unui compromis privind cadrele de negociere”.

Precizăm că prima conferință interguvernamentală, care este considerată începutul negocierilor de aderare a Republicii Moldova și a Ucrainei la Uniunea Europeană, va avea loc pe data de 25 iunie. Anunțul a fost făcut de Belgia, care deține în acest semestru președinția prin rotație a Uniunii Europene și, prin urmare, stabilește agenda întâlnirilor.

Negociatorul-șef pentru integrarea Republicii Moldova, Cristina Gherasimov, a salutat decizia „istorică” a Președinției belgiene, într-o reacție pe rețele.

Menționăm că Republica Moldova și Ucraina au depus o cerere de aderare la UE în martie 2022 și li s-a acordat statutul de țări candidate în iunie 2022. În decembrie 2023, liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult